6 asiaa, jotka kannattaa lopettaa ennen gynekologille menoa

Oma käyttäytymisesi vaikuttaa paljon siihen, millaista hoitoa tulet gynekologisi vastaanotolla saamaan. 

Gynekologin vastaanotto on paikka, jossa voit puhua avoimesti kaikista niistä asioista, joista et kehtaa puhua muiden henkilöiden kanssa.

Silti on olemassa tyypillisiä virheitä, jotka lääkärit näkevät vastaanotoillaan yhä uudestaan ja uudestaan. Nämä virheet kannattaa tiedostaa, sillä ne voivat estää sinua saamasta parasta mahdollista hoitoa.

Lue lista asioista, jotka gynekologisi toivoo sinun lopettavan.

1. Olet liian hermostunut

On normaalia jännittää hieman ennen lääkärille menoa, mutta se ei saisi estää sinua varaamasta aikaa tarkastukseen. Jos sinulla ei ole omaa luottogynekologia, kysy ystäviltäsi suosituksia. Tärkeintä olisi, että gynekologisi antaisi sinulle rennon ja luottavaisen olon.

2. Et uskalla kysyä

On varmasti hankala keskustella intiimiasioista henkilön kanssa, jota tapaat vain kerran vuodessa. Olisi kuitenkin erityisen tärkeää olla rehellinen lääkärillesi ja keskustella kaikista mieltäsi askarruttavista kysymyksistä.

Jos tiedät meneväsi lukkoon, kirjoita kysymykset valmiiksi ylös ja anna lista gynekologillesi. Jos jotkut termit saavat sinut punastumaan, käytä niitä sanoja, jotka tuntuvat luonnollisilta. Gynekologisi on varmasti kuullut ne kaikki joskus aikaisemminkin.

3. Pelkäät, ettei perushygienia riitä

Useat naiset saattavat olla epävarmoja omasta intiimihygieniastaan gynekologin vastaanotolle mennessä. Voimakkaasti hajustettujen aineiden käyttö kannattaa kuitenkin lopettaa ja luottaa perushygieniaan.

Voimakkaat aineet aiheuttavat ärsytystä ja pahimmassa tapauksessa allergisia reaktioita. Juuri nämä aineet voivat vaikuttaa negatiivisesti emättimen emästasapainoon ja johtaa jopa bakteeri- tai hiivatulehdukseen. Epätavallinen haju voi lisäksi kertoa infektiosta, joten sen havaitseminen on erittäin tärkeää. Pelkkä suihku ja mieto saippua ovat ainoat hygieniavälineet mitä tarvitset.

4. Murehdit karvoituksestasi

Tämä aihe ei ole murehtimisen arvoinen, sillä gynekologisi ei todellakaan välitä, oletko käynyt brasialaisessa vahauksessa vai et.

Karvoituksesi ei vaikuta millään tavalla toimenpiteeseen.

5. Googlaat itsellesi diagnoosin etukäteen

Syötettyäsi oireet hakukoneeseen selviää, että sinulla on todennäköisesti harvinainen loinen, johon ei ole parannuskeinoa. Ei kuitenkaan kannata mennä paniikkiin, sillä diagnoosi ei kovinkaan usein osu oikeaan. Hakukone ei tiedä sairaushistoriaasi tai riskitekijöitä kuten lääkärisi.

Jätä siis seuraavalla kerralla haku tekemättä ja luota terveydenalan ammattilaisiin. Jos sinusta tuntuu, että jokin on vialla, älä epäröi varata aikaa lääkärille.

6. Laitat kaiken PMS:n syyksi

Jos sinulla on pahoja mielialan vaihteluja tai vaikeita kramppeja, älä jää niiden kanssa yksin. Kerro näistä, kenties omasta mielestäsi mitättömiltä tuntuvaista asioista gynekologillesi, sillä hän voi auttaa sinua.

Useimpiin ongelmiin löytyy ratkaisu. Kenenkään ei tulisi kärsiä joka ikinen kuukausi. 

Lue myös:

    Uusimmat