5 yllättävää faktaa porkkanoista – voiko iho muuttua oranssiksi?

Voiko iho todella muuttua oranssiksi porkkanaa syömällä?

Lue yllättävät faktat suosikkikasviksesta!

1. Popsi, popsi porkkanaa!

Keskiverto ihminen syö elämänsä aikana jopa 10 866 porkkanaa. Porkkanoita ei tietenkään syödä aina kokonaisina, vaan ne voivat olla esimerkiksi soseena keitossa tai raasteena salaatissa.

2. Voiko iho todella muuttua oranssiksi porkkanoiden syömisestä?

Liika porkkanoiden ahmiminen voi todella saada ihon muuttumaan kelta-oranssin väriseksi. Ilmiötä kutsutaan karotenemiaksi. Se tarkoittaa veren korkeaa beetakaroteenipitoisuutta. Ihonvärin muutokset näkyvät yleensä selvimmin kämmenissä ja jalkapohjissa. Silmänvalkuaiset eivät kuitenkaan voi muuttua oransseiksi. Karotenemiaa esiintyy yleensä pienillä lapsilla, eikä se ole terveydelle vaarallista.

3. Maailman pisin ja painavin porkkana

Maailman pisin virallisesti mitattu porkkana oli yli 5,8 metriä pitkä (vuonna 2007). Maailman painavin porkkana punnittiin puolestaan vuonna 1998 - se oli 8,6 kiloinen.

4. Porkkanat olivat alun perin violetteja

Historiankirjojen perusteella vanhimmat viljellyt porkkanat olivat violetteja, mutta niiden ohella alettiin pian viljellä keltaista muotoa. Vähässä-Aasiassa tiedetään porkkanaa viljellyn jo 1000-luvulla, Espanjassa 1100-luvulla, Euroopan länsiosissa 1300-luvulla ja Englannissa 1400-luvulla. Violetteja porkkanoita viljellään vielä tänäkin päivänä, mutta monien mielestä niiden maku häviää nykypäivän oranssille versiolle.

5. Kannattaako porkkana syödä raakana vai kypsennettynä?

Porkkanaa kehotetaan syömään sekä kypsennettynä että raakana. Raaka porkkana sisältää polyfenoleja eli antioksidanttisia kemikaaleja, jotka vähentävät syövän ja sydänsairauksien riskejä. Porkkanoiden keittäminen tuhoaa nämä polyfenolit. Kypsentäminen hajottaa myös porkkanoiden sisältämän C-vitamiinin. On kuitenkin sanottu, että kypsennetyt porkkanat sisältävät enemmän antioksidanttista beetakaroteenia kuin raa'at. Beetakaroteeni muuttuu kehossa A-vitamiiniksi.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat