5 yleistä virhettä – ethän pilaa keittiöveitsiäsi?

Varomaton säilyttäminen, pesu astianpesukoneessa tai vääränlainen leikkuulauta – ethän sinä pilaa keittiöveitsiä tietämättäsi?

Veitset ovat monen keittiön sydän, jotka tekevät ruoanlaitosta mahdollista. Ota selvää, millaisiin huomaamattomiin mokiin kotikeittiössä on vaarallisen helppo sortua!

1. Veisten varomaton säilyttäminen

Veitsiä on ensisijaisen tärkeää säilyttää siten, etteivät ne pääse säilytyksen aikana liikkumaan. Laatikossa irrallisina pyörivät veitset tylsyvät helposti ja aiheuttavat usein turhia vaaratilanteita.

Veitsille on suunniteltu erilaisia telineitä, joita kannattaa hyödyntää, sillä oikein säilytetyt veitset säilyvät terävinä pidempään – ja ovat turvallisempia. Tänä päivänä pystytelineiden lisäksi erilaiset veitsiä varten suunnitellut magneetti- tai vaakatelineet ovat yleisiä kotikäytössä.

2. Liika teroittaminen

Veisten teroittaminen tekee kokkaamisesta mieluisampaa, mutta on tärkeä muistaa, ettei veitsiä saa teroittaa liian usein. Pahimmillaan liian usein teroitettujen veitsenterien kulmat katoavat, eikä niitä pysty enää pelastamaan.

Veitsien teroittaminen on tärkeää, mutta siitä ei saa innostua liikaa, jos mielii pitää veitset pitkäikäisinä.

3. Pesu astianpesukoneessa

Vaikka veitset on valmistettu materiaalista, joka kestää konepesua, kannattaa veitset pestä aina käsin. Terävät veitset tylsyvät astianpesukoneessa nopeasti ja voivat pahimmillaan vahingoittaa rikkoa koneen.

Myöskään veitsien kuivaamista ei ole syytä väheksyä: niiden käyttöikä pitenee, kun säilytyspaikka on kuiva. Pahimmillaan märiksi pesun jälkeen jääneet veitset voivat ruostua tai muodostua bakteeripesiksi.

4. Huono leikkuulauta

Veitsiä ei koskaan tulisi käyttämään leikkaamiseen silloin kun alustana ei ole siihen tarkoitettua leikkuulautaa. Pöytätason, tiskipöydän tai astian päällä ei ole koskaan hyvä käyttää keittiöveitsiä.

Jos veitsiä käyttää vääränlaisella alustalla, voi veisten käyttöikä lyhentyä merkittävästi. Valitsemalla pikaistakin leikkuuta varten asianmukaisen alustan, voi veisten käyttöikää pidentää yllättävän paljon.

5. Veitsien sivuuttaminen

Veitsissä on merkittäviä eroja ja usein huonolaatuiset veitset heikentävät ruoanlaittokokemusta. Jos mielii käyttää samoja veitsiä pidempään, kannattaa siis suosiolla valita mahdollisimman laadukkaat veitset – jotka eivät tylsy heti piloille. Valitsemalla kotikeittiöön laadukkaan ja omaan käteen mukavasti istuvat veitset voi ruoanlaittokin helpottua parhaimmillaan vuosikausiksi.

Lähde:yahoo.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat