Mainos

5-vuotiaat saavat maksutonta varhaiskasvatusta syksystä alkaen – mukana 19 000 lasta

Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistää kokeilun 5-vuotiaiden maksuttomasta varhaiskasvatuksesta.

Kunnille on avattu haku, jossa voi hakea valtionavustusta maksuttoman 20 viikkotunnin varhaiskasvatuksen järjestämiseen 5-vuotiaille. Kokeiluun on varattu 5 miljoonaa euroa, ja sen piiriin pääsee arviolta 19 000 lasta.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on asettanut tavoitteeksi, että tulevina vuosina mahdollisimman suuri osa viisivuotiaiden ikäluokasta tulisi saada varhaiskasvatuksen piiriin. Hän perustelee tavoitetta koulutuksellisella tasa-arvolla.

– Varhaiskasvatus ehkäisee syrjäytymistä, tasaa lasten kotitaustaeroja, lisää koulutuksellista tasa-arvoa ja tukee kasvua, kehitystä ja oppimista, Grahn-Laasonen perustelee.

Maksuttomuuskokeilun tavoitteena on selvittää, miten maksuttomuus vaikuttaa 5-vuotiaiden osallistumiseen ja vanhempien työssäkäyntiin. Lisäksi selvitetään vaikutuksia kunnille sekä pedagogiikan kehittämistarpeita. 

Hallitus sopi maksuttoman varhaiskasvatuksen kuntakokeilusta elokuussa 2017. Kokeilu 1. elokuuta 2018 ja päättyy 31. heinäkuuta 2019.

Hallitus on alentanut varhaiskasvatuksen maksuja jo kahdesti. Viimeisimmät alennukset astuivat voimaan tämän vuoden alussa.

5:26

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.