5 terävää faktaa veitsistä – tiesitkö näitä?

Tiesitkö, että käyttäjän tulisi aina valita veitset keittiöönsä sen mukaan, kuinka hyvin ne istuvat omaan käteen? Säilytätkö veitsiäsi keittiössä kaikkein ihanteellisimmissa olosuhteissa? Teroitatko veitsesi oikein välinein? Paranna veitsitietouttasi ja ota selvää, oletko sortunut virheisiin veitsien käytössä laittaessasi ruokaa!

1. Veitsi tulee valita käyttäjän mukaan

Kun valitsee veitsiä keittiöönsä, on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, kuinka eri veitset istuvat omaan käteen. Veitsen on syytä olla tukeva: eri veitsisarjoissa voi istuvuuden näkökulmasta olla merkittäviäkin eroja.

2. Tylsä veitsi on riskitekijä

Tiesitkö, että valtaosa haavereista keittiössä tapahtuu tylsällä veitsellä? Kun veitsi on terävä, on sitä helpompi hallita ja myös vahingoilta säästyy todennäköisemmin. Terävä veitsi ei myöskään usein lipsu.

3. Veitsien varjeleminen pidentää käyttöikää

Veitset on tärkeää säilyttää erillään muista ruokailuvälineistä. Veitsiä ei myöskään kannata koskaan säilyttää irrallaan laatikossa.

4. Laadukkainkin veitsi tylsyy

Vaikka veitsi olisi kuinka laadukas, tylsyy se ajan myötä käytössä. Tästä syystä jokaisesta keittiöstä olisi tärkeää löytyä veitsenteroitin. Se, kuinka usein veitsiä on syytä teroittaa, riippuu veitsen terän laadusta ja materiaalista: mitä kovempaa terästä veitsi on, sitä kauemmin se pysyy myös terävänä. Kauemmin terävänä pysyvän veitsen teroittaminen on kuitenkin haastavampaa kuin helposti tylsyvän.

5. Teroitusvälineitä löytyy moneen lähtöön

Kaikkein yleisimmät teroitusvälineet ovat teroituspuikko, -laatta ja hahloteroitin. On hyvä pitää mielessä, että mitä ohuempi terä veitsessä on, sen loivemmassa kulmassa teroituspuikkoa tai –laattaa viedään pitkin terän särmää. Hahloteroitin teroittaa aina muuttumattomassa kulmassa, joten sen käyttäminen on etenkin aloittelijalle helpointa ja varminta. Tottuneemmalle käyttäjälle puikko tai laatta takaavat parhaan lopputuloksen. Sahalaitaisten veisten teroittamiseen tarvitaan erikoisvälineitä.

Lue myös:

Lähde: Hookoo.fi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja