5 ruokaa, jotka jättävät sinut nälkäiseksi

Tietyt ruoat jättävät sinut nälkäisemmäksi, kuin muut.

Saatat kyllä himoita näitä nälkäisenä, mutta lopputulos ei ole yhtä suotava, kuin terveellisellä ruokavaliolla. Älä luota näiden ruokien vievän nälkääsi ainakaan kovin moneksi tunniksi:

1. Vaalea leipä

Jos on todella kova nälkä, tekee ensimmäiseksi mieli pistää lounaalla suuhunsa pala leipää. Tämä johtuu siitä, että leivän sisältämät hiilihydraatit saavat verensokerisi syöksähtämään äkkiä ylöspäin. Ikävä kyllä hyvä olo luhistuu yhtä pian takaisin alas. Hiilihydraattipitoiset ruoat eivät vain aktivoi ruokahaluasi ja kohota verensokeria, vaan vaikuttavat myös aivojesi mielihyväkeskuksiin. Tämän takia saatat himoita vaaleaa leipää erityisen paljon.

2. Kiinalainen ruoka

Kiinalaiseen ruokaan lisätään usein natriumglutamaattina tunnettua lisäainetta. Kyseinen lisäaine on niin sanottu aromivahvenne. Se voimistaa ruoan makuja, mutta saattaa myös aiheuttaa ruokahalun jojoilua. Tutkimusten mukaan tätä kemikaalia nauttineet saattavat tuntea olonsa erityisen kylläiseksi heti ruokailun jälkeen, mutta kokevat näläntunteen uudestaan vain parin tunnin sisällä syömisestä. Syytä tähän ei ole vielä täysin selvitetty.

Natriumglutamaattia käytetään toki monissa muissakin ruoissa, kuin kiinalaisessa ruoassa. Sen kansainvälinen E-koodi on E621. Halutessasi voit välttää tätä lisäainetta tutkimalla valmisruokien pakkausselosteet huolellisesti.

3. Vesipohjaiset proteiinijuomat

Proteiinijuomissa pätee sama sääntö, kuin kaakaojuomissa: Ne eivät maistu yhtä hyvältä, jos ne sekoittaa maidon sijasta veteen. Eräässä tutkimuksessa miehet, jotka joivat paksumpia ja kermaisempia proteiinijuomia, tunsivat olonsa selkeästi vähemmän nälkäisiksi juoman jälkeen. Joidenkin tutkijoiden mukaan liitämme tiedostamattamme ruoan tai juoman paksun rakenteen ja kermaisen maun täydempään vatsaan ja tyytyväiseen oloon. Siksi vesipohjaiset proteiinijuomasekoitukset voivat jättää vatsaasi näläntunteen, ja päädyt herkemmin napostelemaan uudestaan parin tunnin päästä.

4. Suolaisen ja makean yhdistelmät

Suolainen ja makea on mitä ihanin yhdistelmä suussasi. Hienoissa ravintoloissa tällaisia yhdistelmiä käytetään jatkuvasti. Mikäpä maistuisi paremmalta, kuin pitkään kypsytetty, tuhti juusto ja kirsikkahillo? Tai tumma suklaa suolahipuilla? Makuyhdistelmän nautinnollisuus johtuu osittain ihmisen biologiasta. Kehomme tarvitsee sekä suoloja että sokereita, ja aivomme pitävät niiden molempien vastaanottamista positiivisena seikkana selviytymisen kannalta. Harmillista on, että suolaista ja makeaa yhdistävät ruokalajit ovat usein sangen epäterveellisiä. Koska makuyhdistelmä on niin tyydyttävä, syömme helposti liikaa kerralla.

5. Alkoholi

Viimeinen kohta ei varmaankaan tule kovin monelle yllätyksenä. Juomisen jälkeen on entistäkin nälkäisempi olo, ja pienessä krapulassa ranskalaiset maistuvat erityisen ihanilta. Tutkimusten mukaan vain kaksi juomaa kohottavat jo selkeästi syömisen määrää. Tämä voi johtua osittain siitä, että alkoholi korostaa ruoan makuelämystä ja palkitsevuutta. Toisaalta alkoholinnauttiminen myös madaltaa itsekuriasi ja saa sinut unohtamaan syömiesi ruokien pitkäaikaiset vaikutukset.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat