5–11-vuotiaiden rokotteille haetaan myyntilupaa vielä tänä vuonna, asiantuntija uskoo: "Huoli on suuri riskiryhmään kuuluvien osalta"

0:52
Joko on aika 5–11-vuotiaiden koronarokotuksille? Johtava asiantuntija Mia Kontio vastaa

Pienten lasten rokottamisesta on käyty julkisestikin keskustelua. Johtavan asiantuntijan mukaan vielä on kuitenkin liian aikaista sanoa, tarvitseeko koko ikäluokka koronarokotteet, kun rokote tulee markkinoille. 

Tällä hetkellä Suomessa koronarokote annetaan 12 vuotta täyttäneille suomalaisille. 

Myös tätä nuorempien, 5–11-vuotiaiden lasten rokottamisen ajankohtaisuudesta on käyty keskustelua.

Kontion mukaan vielä tässä vaiheessa on ennenaikaista pohtia, rokotetaanko kaikki alle 12-vuotiaat suomalaislapset. 

– Hyvin pieni osa lapsista sairastuu vakavasti koronavirukseen. Totta kai huoli on suuri riskiryhmään kuuluvien lasten osalta.

Myyntiluvallista rokotetta lapsille ei toistaiseksi ole

Kontion mukaan toistaiseksi ei ole tarjolla myyntiluvallista rokotetta alle 12-vuotiaille. 

– Asiaa arvioidaan koko ajan. Kansallisessa rokotusasiantuntijaryhmässä (KRAR) on alaryhmä, joka on keskittynyt lasten rokotusten arviointiin. 

Kun myyntiluvallinen rokote tulee markkinoille, ja lasten tautitaakasta on riittävästi tietoa, Suomessakin pohditaan, tulisiko riskiryhmään lukeutuvien lasten rokotukset aloittaa. 

Prosessin tarkempi aikataulu ei ole toistaiseksi Kontion tiedossa.  

– Tällä hetkellä arvio aikataulusta on se, että kyllä tämän vuoden puolella varmasti Euroopassa haetaan myyntilupaa myöskin alle 12-vuotiaiden rokotteille. 

0:53
THL:n Mika Salminen: "Jos et ole rokotettu, tulet sairastumaan tähän tautiin – ihan varmasti"

Päästäänkö rokotetavoitteeseen? 

Rokotustahti on myös Suomessa viime aikoina hidastunut. 

 Kontio kertoi tänään koronakatsauksessa, että aiemmin Suomessa ensimmäisiä koronarokoteannoksia annettiin viikkotasolla yli 20 000 kappaletta. 

Nyt luku on hiipunut alle 20 000. Aikaisempina viikkoina toisia rokoteannoksia annettiin noin 120 000, nyt luku on "vain" noin 100 00 viikkotasolla. 

Jos rokotustahti hidastuu tätä vauhtia jatkossakin, Suomi saavuttaa rokotetavoitteensa Kontion mukaan vasta marraskuun puolella. 

– Toivoisin, että tahti ei hidastu niin paljoa, jotta tavoite saavutettaisiin vielä lokakuun loppuun mennessä. Loka-marraskuun vaihde on realistinen tavoite, Kontio toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja