Mainos

45 minuuttia: VR ja sähkömiehet tappelevat jo oikeudessa

VR ei suostunut kommentoimaan kiistaa, koska ei katso olevansa sen osapuoli.

VR Trackin ja sen Sähköliittoon kuuluvien asentajien välit ovat olleet vuosien ajan huonot. Sähköliittoon kuuluvat eivät pääse neuvottelemaan omista työehdoistaan. Raidealan työehtosopimuksen solmivat Palvelualojen työnantajat Palta ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL.

- Me emme pysty edustamaan tätä jäsenkuntaa tässä työpaikassa. Heidän työehtonsa määritellään muualla, Sähköliiton puheenjohtaja Martti Alakoski sanoo.

- Tässä kysytään jäsenistöltämme kärsivällisyyttä. Heidän työehtoihinsa liittyviä neuvotteluja käydään niin VR:n, Paltan kuin JHL:n välillä. He ovat sopimuksessa osallisena mutta sivullisina.

Sähköliiton sopimusvastaavan, Sauli Väntin mukaan tilanne on ainutlaatuinen.

- Tässä on kyse siitä, että VR ei hyväksy jäsenten kuulumista toiseen ammattiliittoon eikä ole valmis myöntämään heille normaaleja työmarkkinoiden oikeuksia eli luottamusmiesoikeuksia ja oikeutta tulla mukaan työehtosopimukseen, Väntti sanoo.

- VR ei myöskään ole suostunut ammattiyhdistyksen jäsenmaksujen perintään Sähköliiton jäsenten osalta. VR:n jäsenemme maksavat jäsenmaksunsa siksi itse.

Yksi oikeusjuttu hoviin, kaksi muuta tulossa

VR Trackin ja sen sähkömiesten välit huononivat entisestään parin vuoden takaisessa juhannuslakossa. Lakon jälkeen sähkömiesten osaston puheenjohtaja irtisanottiin. Hän riitautti irtisanomisensa ja vaati VR:ltä suuria korvauksia Helsingin käräjäoikeudessa. Käräjäoikeus ratkaisi asian lokakuun lopussa VR:n hyväksi. Irtisanottu on valittanut tuomiosta.

Toinen VR Trackin entinen työntekijä yrittää myös riitauttaa irtisanomistaan. Kyse tässä jutussa on takaisinottovelvollisuuden mahdollisesta rikkomisesta. VR Track on jo vastannut haastehakemukseen Helsingin käräjäoikeudessa.

Kolmatta juttua valmistellaan. Kymmenkunta VR Trackin sähkömiestä on riitauttamassa palkkansa. Heidän mukaansa VR Track on maksanut heille liian vähän palkkaa pitkistä työpäivistä.

VR: Asia ei kuulu meille

45 minuuttia kysyi asiassa haastattelua myös työnantajalta. VR ja Palta kieltäytyivät kommentoimasta asiaa. Niiden mukaan kiistat ovat JHL:n ja Sähköliiton välisiä eikä työnantajalla ole niihin osuutta.

Ammattiliitot eivät tätä väitettä allekirjoita.

- Jos ratkaisun avaimet olisivat pelkästään JHL:lla ja Sähköliitolla niin tämä asia olisi jo sovittu, Sähköliiton sopimusvastaava Sauli Väntti sanoo.

- Eivät JHL ja Sähköliitto, kaksi ammattiliittoa, voi saada riitaa tällaisesta asiasta. Me työntekijäliitot emme ole keskenään tehneet yhtään työehtosopimusta, sanoo myös JHL:n sopimustoimitsija Hannu Mattila.

Sähköliitto yrittää uskoa, että sen VR:llä työskentelevien jäsenten tilanne on ratkaistavissa. 

- Kun työehtosopimuksesta tehdään ratkaisuja, niin sanotaan että työntekijät myyvät työrauhaa ja työnantaja ostaa työrauhaa. Me myisimme kyllä työrauhaa, mutta työnantaja ei ole ollut siitä kiinnostunut, Sähköliiton Väntti sanoo.

Sähköliittoon kuuluu noin kaksisataa VR Trackin työntekijää, jotka ovat odottaneet tilanteen ratkeamista nyt pari vuotta. Liitto toivoo, että lakkoon ei ryhdyttäisi vaan työntekijät jaksaisivat vielä odottaa.

- VR voisi nyt osoittaa myötämielisyyttä ja halukkuutta keskusteluun. Olemme kaiketi Sähköliittona pystyneet kahden vuoden aikana osoittamaan työnantajalle sen, että me emme ole liittona mikään häirikkö, Sähköliiton puheenjohtaja Martti Alakoski sanoo.

Kahden vuoden aikana Sähköliiton johto on tavannut VR:n johtoa kaksi kertaa.

Viimeisin keskustelu käytiin kolme viikkoa sitten. Siinä VR antoi ymmärtää, että yhteistyötä haittaa käynnissä oleva oikeusjuttu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.