Mainos

45 minuuttia: Lapsikiistajuristi lupaa Suomelle ongelmia

Venäjän lapsiasiavaltuutettu Pavel Astahov tunnetaan miehenä, joka astuu julkisuuteen, kun ulkovenäläisten lapsilla päätetään tehdä politiikkaa äiti-Venäjän hyödyksi. Muun muassa Suomen kanssa tätä nykyä jatkuvasti käytävät lapsikiistat ovat parantaneet julkisuutta rakastavan, kalliista tyylistään tunnetun juristin näkyvyyttä entisestään.

Astahov syyttää Moskovassa tapahtuvassa MTV3 Uutisten haastattelussa tuttuun tapaansa suomalaisviranomaisia Suomessa asuvien venäläisperheiden huonosta kohtelusta. Astahovin Suomea koskeva tavoite on Suomen ja Venäjän välisen lapsikomission perustaminen. Vaatimus lapsikomissiosta toistuu useaan otteeseen haastattelun aikana.

– Suomi on kehittynyt oikeusvaltio ja Euroopan neuvoston jäsen. Siitäkin huolimatta se torjuu ehdottamamme normaalit, kansainväliset, valtioiden väliset mekanismit, Astahov päivittelee.

Suomessa ajatuksesta ei olla innostuttu. Kahdenvälisen komission ratkaisut saattaisivat jopa jyrätä viranomaisten ja tuomioistuinten päätökset.

KGB-akatemiasta valmistunutta juristia ei tyydytä edes se, että Suomen ja Venäjän välillä alettiin soveltaa tämän vuoden alusta kansainvälisiä lapsikaappauksia koskevaa Haagin yleissopimusta. Sopimuksella varmistetaan lapsikaappaustilanteessa lapsen turvallinen palauttaminen asuinvaltioonsa.

– Suomella oli Neuvostoliiton kanssa sopimus perheasioiden oikeusavusta ja se oli voimassa Neuvostoliiton kaatumiseen saakka. Suomi on sen jälkeen kieltäytynyt solmimasta vastaavaa sopimusta Venäjän kanssa, Astahov sanoo.

Oikeaoppista neuvostopropagandaa

Astahovin toimintatavat tuovat vuosikymmeniä lastensuojelutyötä tehneen venäläisen Lapsen oikeus -järjestön johtajan Boris Altshulerin mieleen neuvostoajat.

– Astahovin rooli on samanlainen kuin neuvostoaikana kylmää sotaa käyneiden neuvostovaikuttajien. Hän hakee kylmän sodan periaatteiden mukaisesti jatkuvasti konflikteja lännen kanssa, Altshuler kuvailee.

Altshulerin mielestä Kremlissä on juuri nyt kysyntää Astahovin kaltaiselle toimijalle.

– Astahov ymmärsi oikeaan aikaan, mitkä tuulet Kremlissä puhaltavat. Hän on täysillä mukana valtakoneiston peleissä. Siksi hän teki skandaalimatkan Suomeen ja käy muuallakin meuhkaamassa ja syyttää muun muassa Amerikkaa ja Suomea. Syytökset ovat perusteettomia, samanlaista soopaa, mitä neuvostopropagandakin oli, Altshuler jyrisee.

Länsi ei pääse helpolla

Astahovin yksi tavoite toteutui, kun amerikkalaisilta kiellettiin vuodenvaihteesta venäläislasten adoptoiminen. Jos Astahovilla on asiaan mitään sanomista, ei venäläislapsia anneta jatkossa lainkaan ulkomaille adoptoitavaksi.

– Sanoin heti tähän virkaan astuttuani, että vastustan ulkomaisia adoptioita. Uskon, että kansainväliset adoptiot loppuvat jatkossa kokonaan Venäjältä, Astahov sanoo.

Astahov lupaa myös Suomelle lisää ongelmia.

– Jos tämä jatkuu, emmekä saa aikaan valtioiden välistä oikeusmekanismia kansalaisiamme suojelemaan, on syytä miettiä Suomen julistamista venäläisille vaaralliseksi maaksi, Astahov väläyttää.

Moni venäläinen muistaa Astahovin jo vuosien takaa. Häntä ei kuitenkaan oteta Venäjällä tavallisen kansan keskuudessa kovinkaan vakavasti, sillä hän on hoitanut aiemmin Venäjän raharikkaiden kyseenalaisia oikeusjuttuja ja herättänyt kummastusta myös televisiossa.

Katsomo-video ei ole saatavilla

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.