Mainos

4-vuotias Kira sai järkyttävät palovammat tutunnäköisestä kasvista – "Isä nosti paitaa ja huusi: Tyttö on palanut!"

4-vuotiaalle hämeenlinnalaistytölle tuli vakavia palovammoja koiranputken näköisestä yleisestä kasvista. Kasviksi paljastui jättiputki, jonka myrkyllinen neste reagoi auringonvalon kanssa aiheuttaen pikku tytölle suuria tuskia. 

Puolitoista viikkoa sitten alkoi Minna Vainon perheessä painajainen, jota hän ei osannut aavistaa. Perheen 4-vuotias Kira-tyttö joutui kokemaan jättiputken ja auringon yhdistelmästä muodostuneesta kemiallisesta reaktiosta aiheutunutta hirvittävää tuskaa.

– Tiesin kyllä jättiputkesta aikaisemminkin, mutta ei sitä voi ymmärtää ennen kuin se sattuu omalle kohdalle. Ilmeisesti Kira ei ollut edes koskenut koko kasviin. Nesteen saamiseksi riitti pelkkä kävely myrkkykasvin ohi, niin, että se oli hipaissut paitaa, Vainio kertoo.

Kira oli leikkinyt perheen kotona ja mökillä normaaliin tapaan kunnes äiti oli huomannut pienen läntin hänen kyljessään.

– Se näytti ihan palovammalta. Kiralla ei ollut muita oireita, joten siihen ei reagoitu. Ajattelimme, että ehkä se tuli saunasta vaikka valvoimmekin tyttöä huolellisesti, Kiran äiti kertoo.

"Tyttö on palanut"

Oireet pahenivat seuraavana päivänä jolloin oli aurinkoista: jättiputkesta tullut neste alkoi reagoida auringon kanssa.

– Isä nosti Kiran paitaa illalla ja sanoi, että tyttö on palanut! Lähdimme heti lääkäriin. Tytön koko kylki oli täynnä palovamman näköisiä läiskiä, Vainio kuvailee.

Pitkien selvittelyjen jälkeen palovammat todettiin lääkärissä jättiputken aiheuttamaksi kemialliseksi palovammaksi. Hoitotoimenpiteenä oli kivulias kudosten poisto. Kira sai myös antibiootteja.

Muutama päivä myöhemmin oireet kuitenkin pahenivat.

– Kaikki haavat tulehtuivat ja laajentuivat entisestään. Ne alkoivat vuotaa ja haista pahalta. Kudosta oli pakko poistaa, mikä oli Kiralle kivuliasta, Vainio kuvailee.

Kiran asenne ilostuttaa

Kira on selvinnyt olosuhteisiin nähden todella hyvin ja on ollut raskaan tilanteen kärsimille sukulaisille ilopilleri tapahtuman aikaan.

– Kaikilla on ollut todella rankkaa. Kira on kääntänyt kaiken iloksi ihanalla asenteellaan, Vainio kertoo.

Nyt Kiran haavat ovat onneksi alkaneet parantua ja perhe suunnittelee jo lähtevänsä pian kesälomareissulle yhdessä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti

Jättiputkista on terveydellistä haittaa

– Jättiputkien kasvinesteen reagoidessa auringonvalon kanssa iholle voi syntyä vakavia palovamman kaltaisia, hitaasti parantuvia tai jopa pysyviä iho-oireita.

– Herkät ihmiset voivat saada hengenahdistusta ja allergisia oireita jo kasvuston lähellä oleskelusta.  

Lähde: Vieraslajit.fi

Ensiapu

1. Poista jättiputken aineella saastuneet vaatteet tai hanskat. 

2. Huuhtele paljasta ihoaluetta juoksevan veden alla heti vähintään 10 - 20 minuuttia, jotta aine saadaan pois iholta. 

3. Peitä ihoalue esimerkiksi siteellä, jotta iho ei pääse kosketukseen auringonvalon kanssa. Pidä iho peitossa ainakin viikon ajan, vaikka ihottumaa ei tulisikaan.

Lähde: Puutarhakarkulaiset.fi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.