Mainos

Punkin puremasta borrelioosi – Natalie jakoi varoittavan kuvan tyttärestään: "En ollut koskaan nähnyt vastaavaa"

Äiti jakoi varoittavan kuvan esimerkkinä muille vanhemmille, jotta nämä olisivat tietoisia borrelioosin epätavallisemmasta oireesta.

Sairaanhoitajana toimiva Natalie Walsh ei osannut huolestua, kun hänen 7-vuotias tyttärensä, Natasha, heräsi päänsärkyyn. Tytöllä ei ollut kuumetta, ja vaikka tämä valitti arkuutta toisella puolella päätään, ei äiti tutkiessaan löytänyt mitään. 

Jo parin tunnin kuluttua Natashan tila oli kuitenkin pahentunut. Tytöllä oli korkea kuume, eikä tämä enää pystynyt kävelemään. Uudelleen tutkiessaan äiti löysi patin pään oikealta puolelta. Pian patti muuttui "rumimman näköiseksi haavaksi", jota äiti oli ikinä nähnyt.

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä

Walsh vei tyttärensä lääkärille, jossa patti selitettiin hämähäkin puremaksi, ja Natasha lähetettiin kotiin.

– Tunneissa haava näytti entistä pahemmallta, siinä oli valko-punainen rengas ympärillä, kuumetta ei voinut pysäyttää. Hän huusi kivusta jatkuvasti, koska ei voinut liikuttaa päätään, niskaansa tai edes kävellä. Häntä huimasi, hän oli sekava, hänen polvensa olivat turvonneet ja kipeät, ja ajoin hänet sairaalaan puolikuolleena pelosta, sillä en ollut koskaan nähnyt vastaavaa 13 vuoden aikana sairaanhoitajana, Walsh kertaa Facebook-päivityksessään.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Tiimi lääkäreitä yritti selvittää, mikä oli vialla, eikä kukaan ollut äidin mukaan nähnyt vastaavaa aiemmin. Lääkkeistä huolimatta Natashan tilanne vain paheni – kunnes tämä vihdoin sai oikean diagnoosin.

Walshin päivityksen mukaan Naatashalle diagnosoitiin lopulta punkin pureman aiheuttama borrelioosi, vaikka oireet eivät olleetkaan tavanomaiset. Kun tyttö myöhään illalla sai oikeat lääkkeet, sai äiti seuraavana aamuna todistaa tämän jo kävelevän itse.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Walsh kirjoittaa, että Natashan odotetaan toipuvan täysin. Äiti toivoo, että tarina opettaisi muita vanhempia etsimään muitakin oireita kuin tyypillistä punaista ihottumaa.

Puutiaisen puremakohtaan tulee lähes kaikille 2–3 sentin läpimittainen punoitus, joka ei vielä merkitse borreliainfektiota. Yli 5 sentin läpimittainen, laajentuva punoitus yli viikon kuluttua puremasta on kuitenkin varma merkki varhaisvaiheen infektiosta, kertoo Terveyskirjasto.

– En koskaan nähnyt punkkia Natashalla, joten vaikka et näkisikään, etsi ihosta puremia, Walsh kehottaa muita vanhempia.

"Jopa 30 prosenttia punkeista kantaa borreliaa"

Terveyskirjaston mukaan noin viidesosa (10–50 prosenttia) puutiaisista kantaa borreliabakteeria. Bakteeri siirtyy ihmiseen kahdessa kolmasosaa tapauksia, jos puutiainen on ollut pureutuneena ihoon yli vuorokauden.

Jos liikkuu jatkuvasti alueella, jossa on paljon puutiaisia, riskit ovat suurempia.

– Tietyissä paikoissa jopa 30 prosenttia punkeista kantaa borreliaa, kertoi tutkijatohtori Eero Vesterinen Helsingin yliopistosta taannoin Huomenta Suomessa.

Punkeilta voi suojautua käyttämällä pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita. Koko iho kannattaa tutkia iltaisin, jos tietää punkin pureman olevan mahdollinen. Lapsilta tulisi tutkia päänahka.

Lisää punkkien levittämistä taudeista videolla:

25:19

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.