4 järkyttävää faktaa mikropopcornista – yllätyitkö?

Popcornia voi luonnehtia lähes superfoodiksi, jos se on valmistettu terveellisesti. Mikropopcornia ei kuitenkaan voi tällä nimellä kutsua, sillä sen sisältämät ainesosat saattavat olla todella järkyttävää kuultavaa.

Popcornia rakastetaan ympäri maailman, ja ikävä kyllä monet ostavat popcorninsa mikropusseissa. Puhtaiden maissinjyvien viattomuus tuhotaan tehtaalla, kun jyvät laitetaan suolaa, myrkkyjä ja lisäaineita sisältäviin pusseihin. Tämän jutun luettuasi tartut luultavasti ensi kerralla perinteiseen "kattilapopcorniin".

Myrkylliset pussit

Monien mikropussien sisus on päällystetty perfluorokemikaaleilla (PFC), joiden on kerrottu vähentävän hedelmällisyyttä ja olevan syypää useisiin syöpiin. Tehtailla pusseihin lisätään myös muita kemikaaleja, jotta se kestäisi paremmin rasvaa. Erilaiset kemikaalit voivat aiheuttaa muun muassa kilpirauhasen häiriöitä sekä ADHD:ta. Myrkyttömien mikropopcorn-pussien löytäminen saattaa olla hankalaa, sillä useimmiten pussit tulevat toiselta tehtaalta, eivätkä popcornin valmistajat välttämättä edes tiedä, mitä kemikaaleja pussissa on käytetty.

Vaarallinen mauste

Haitalliset kemikaalit eivät jää pelkästään popcorn-pusseihin, sillä etenkin voin makua aiheuttava ainesosa diasetyyli on aiheuttanut popcorn-tehtaiden työntekijöille keuhkovaurioita sitä hengitettäessä. Osa valmistajista onkin jo korvannut diasetyylin muilla voiaromeilla, jotka niin ikään on yhdistetty huonontuneeseen terveyteen.

Geenimuuntelu

Maissi on saatettu saastuttaa jo ennen tehtaalle tuontia muuntamalla sen ominaisuuksia geneettisesti. Geneettisesti muunnellun ruoan pitkäaikaisvaikutuksia ei ole vielä ehditty tutkia kunnolla, mutta eläinkokeista on saatu osviittaa niiden haittavaikutuksista ruoansulatukseen, ruoka-aineallergioihin ja jopa kasvaimiin.

Transrasvat

Teollisvalmisteiset transrasvat ovat painajainen sekä sydämellesi että lisääntymiskyvyllesi. Ruokateollisuus kuitenkin rakastaa näitä rasvoja, sillä ne tekevät ruoasta paremmin säilyvää. Pakkausten etiketeistä on toisinaan vaikea jäljittää rasvojen laatua, joten suosi luonnollisempia valmistusmenetelmiä.

Vaihda terveellisempään – näin onnistut:

Valmista kattilassa

Perinteisen, liedellä valmistettavan popcornin teko ei ole niin hankalaa kuin luulet. Osta kaupasta luomuvalmisteisia maissinjyviä ja lisää kattilaan nokare voita, öljyöä tai vaikkapa kookosöljyä. Peitä kattila kannella ja anna valmistua keskilämmöllä. Popcorn on valmista, kun suurin osa poksahtelusta on loppunut. Voit lisätä popcorniin terveellisiä mausteita, kuten kurkumaa tai sitruunamehua, jälkikäteen.

Tee luonnollista mikropopcornia

Voit myös ostaa luomujyviä ja laittaa ne tavalliseen paperipussiin. Taita pussin suu kiinni muutamalla taitoksella ja aseta mikroon. Popcorn on jälleen syöntivalmista, kun poksahtelu on suurimmilta osin päättynyt.

(MTV3)

Lähde: Rodale.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja