37-vuotias kiinalaisnainen kertoi sinnikkäästi oman versionsa koronan leviämisestä Wuhanissa – sai neljän vuoden vankeustuomion

Oikeusistuin Shanghaissa on tuominnut 37-vuotiaan naisen neljäksi vuodeksi vankilaan ”riidan haastamisesta ja ongelmien aiheuttamisesta”, kertoo the Wall Street Journal.

Kuva yllä: Aktivisti osoitti mieltä Zhan Zhangin tuomiosta Hong Kongissa.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun koronan leviämisestä itsenäisesti Kiinassa raportoinut henkilö on tuomittu oikeudessa. Zhan Zhang oli raportoinut sosiaalisessa mediassa koronan leviämisestä Wuhanissa sekä antanut aiheesta haastatteluja ulkomaisille lehdille. Wall Street Journal kirjoittaa, että tapaus osoittaa, kuinka pitkälle Kiina on valmis menemään puolustaakseen virallista näkemystään viruksen leviämisestä.

Zhan Zhang pidätettiin seitsemän kuukautta sitten Wuhanissa, josta koronaviruksen katsotaan lähteneen leviämään muualle maailmaan. Nainen oli julkaissut YouTubessa yli 120 videota, joilla hän raportoi taudin leviämisestä kaupungissa sekä Kiinan hallituksen yrityksestä puuttua tilanteeseen. Naisen mielestä hallituksen alkuvaiheen toimet olivat epäonnistuneita.

New York Timesin mukaan Zhan Zhang oli matkustanut helmikuussa kotikaupungistaan Shanghaista Wuhaniin, josta hän julkaisi videoita usean kuukauden ajan.

Kiinan propagandakoneisto on tuonut puolestaan vahvasti esiin näkemyksensä, että  Kiinan kommunistinen puolue on osoittanut olevansa tehokas ja toimintakykyinen koronan vastaisessa taistelussa. Vastakkaisia näkemyksiä pyritään sensuroimaan kaikin keinoin.

Kiina esitti hiljattain, että korona ei olisi alun perin lähtenyt leviämään Wuhanista. Kiinan valtion media on toistuvasti raportoinut tapauksista, joissa koronaa on löydetty pakastetuista tuontituotteista, kuten lihasta.

Videolla CNN:n raportti: Kiina pimitti ja vääristeli koronalukuja alkuvuodesta – kuolleita todellisuudessa kaksinkertainen määrä (2.12.2020)

Uutisklipit 5:15

Lue myös:

    Uusimmat