34-vuotias Laura kuoli astmakohtaukseen sairaalan edessä – leskeksi jäänyt puoliso varoittaa syksyisestä uhasta

Näin elvytät aikuista 2:23
Videolla näytetään, miten aikuista elvytetään.

Kolme vuotta sitten astmakohtaukseen kuolleen yhdysvaltalaisnaisen leskeksi jäänyt aviomies varoittaa WBUR-uutissivustolla julkaistussa kirjoituksessaan astmaatikkoja syksystä.

Vasta 34-vuotias Laura Levis ei voinut aavistaa kuoleman kolkuttelevan ovella. Urheilullinen, eloisa ja uuteen työhönsä uppoutunut Laura sai vakavan astmakohtauksen yllättäen 16. syyskuuta vuonna 2016. Jälkikäteen ajateltuna tappava astmakohtaus ei ollut niin yllättävä kuin voisi kuvitella, Lauran leskeksi jäänyt aviopuoli Peter DeMarco toteaa kirjoituksessaan.

Syyskuussa astmakohtaukset lisääntyvät Yhdysvalloissa tuoksukki-kasvien vuoksi. Tuoksukit ovat voimakkaasti allergiaa aiheuttavia, pujolle sukua olevia kasveja, joita tavataan satunnaisesti Suomessakin. Tuoksukkien siitepöly voi aiheuttaa heinänuhalle tyypillisiä oireita, kuten nenän vuotamista ja yskää, mutta ne voivat myös laukaista astmakohtauksen. 

Lisäksi syyskuussa kouluissa ja työpaikoilla leviävät flunssavirukset, jotka voivat pahentaa astmaa.

Ensiapuun pyrkinyt Laura ei päässyt sisään sairaalaan

Kun Laura Levis sai vakavan astmakohtauksen, hän pyrki sisään Massachusettsissa sijaitsevan sairaalaan. Ensiapuaseman ovi oli kuitenkin kiinni.

Yksin ollut Laura soitti hätänumeroon, mutta apu ei koskaan saapunut. Laura lyyhistyi kadulle aivan sairaalaan eteen.

Elvytysyrityksistä huolimatta Laura kuoli sairaalassa viikkoa myöhemmin.

Varoitus syksyisistä riskiviikoista


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Leskeksi jäänyt Peter pohtii, olisiko hänen vaimonsa kenties vielä elossa, jos olisi tiennyt syyskuisesta vaaraviikosta astmaatikoille? Peter muistuttaa, kuinka tärkeää astmaatikkojen on huolehtia vaara-aikoina inhalaattorin mukana pitämisestä sekä kodin nebulisaattori-sumuttimien täyttämisestä. 

Lisäksi Peter muistuttaa, kuinka tärkeää astmaatikon on olla seurassa, jos hänen astmansa ei ole täysin hallinnassa. Seura olisi voinut pelastaa Lauran hengen.

Lähteet: WBUR, Boston Globe

Lue myös:

    Uusimmat