31 000 vuotta vanhasta haudasta löydettiin identtiset kaksoset mammutin lapaluun suojaamina: Veljekset olivat kuolleet eri aikaan

Tutkijat tekivät vuonna 2005 merkittävän löydön muinaisesta haudasta Itävallassa. 31 000 vuotta vanhassa haudassa oli kahden pienokaisen ruumiit. Nyt on saatu selvitettyä, että haudassa lepäsivät identtiset kaksoveljet.

Analyysien mukaan toinen veli oli menehtynyt pian syntymän jälkeen. Toinen veli eli hieman pidempään, hieman yli seitsemän viikon ajan. Tutkijoiden mukaan hauta oli luultavasti jouduttu avaamaan uudelleen, kun toinen kaksonen haudattiin sinne. Kyseessä saattaa olla maailman vanhin löydetty kaksosten hauta, kirjoittaa Livescience sivuillaan.

Kaksosten haudan vierestä löytyi myös kolmas vauvan ruumis. Tutkimusten mukaan kyseessä oli noin kolmen kuukauden ikäinen vauva, joka oli luultavasti kaksosten serkku.

Hautalöytö tehtiin Tonava-joen läheisyydestä. Kaksosten jäänteet oli peitetty punaisella okrapigmentillä ja sinne oli asetettu 53 mammutin luusta tehtyä helmeä. Mammutin lapaluu oli suojannut kaksosten pieniä ruumiita vuosituhansien ajan.

Vasta nyt saatiin kuitenkin ensimmäistä kertaa selvitettyä näiden vastasyntyneiden sukulaisuus, sukupuoli ja tarkka ikä kuolinhetkellä.

Tutkijat ovat hämmästyneitä, että muinaisista luista saatiin niin paljon korkealaatuista DNA:ta, että analyysi mahdollistui. Heidän mukaansa kyse on kuin lottovoitosta.

Tutkijoiden mukaan löytö osoittaa, että vastasyntyneiden kuolema oli ollut suuri menetys tuolloiselle yhteisölle.

Lue myös:

    Uusimmat