300 000 euron koeputkihampurilainen ei pärjää makutesteissä

Maailman ensimmäinen koeputkihampurilainen päätyi pienen testiryhmän eteen ja sai maustaa ristiriitaisia kommentteja.

Maanantaina järjestetyn maistelutuokion aikana kantasolulihan kehittänyt tiedemies Mark Post sai tuotteestaan monipuolisia kommentteja. Taste of Tomorrow -kirjan kirjoittanut Josh Schonwald ja ruokatieteilijä Hanni Rützler olivat ensimmäisten joukossa maistamassa maailman ensimmäistä koeputkihampurilaista.

– Luulin, että koostumus olisi ollut hieman pehmeämpi. Tämä maistuu melkein samalta kuin liha, muttei ole kuitenkaan yhtä mehevä, Rützler kertoi maistettuaan lihaa ensimmäistä kertaa Telegraph-lehden haastattelussa.

Hampurilaista maistellut Rützler myöntää myös kaivanneensa hieman suolaa ja pippuria. Schonwald oli Rützlerin kanssa samaa mieltä lihan koostumuksesta ja kertoi sen olevan lähes samankaltainen kuin normaalissakin hampurilaisessa. Mies jäi kuitenkin kaipaamaan jotain lihalle ominaista tekijää.

– Tästä puuttuu rasva, mutta pureskellessa tämä tuntuu melkein samalta kuin normaali hampurilainen, mies kuvailee omia kokemuksiaan.

Hampurilaisen valmiiksi saaminen on maksanut noin 250 000 puntaa eli yli 300 000 euroa. Kyseinen hampurilainen on valmistettu laboratoriossa lehmän kantasolusta. Noin 140 grammaa painavan pihvin valmistukseen tarvitaan 3000 riisinjyvän kokoista lihassäiettä.

Hampurilaisen valmistajat yrittävät koitoksellaan löytää kestävämpiä ratkaisuja lihan tuotantoon. Koeputkiliha on myös keino valmistaa lihaa satuttamatta eläimiä, sillä se luodaan lehmän kantasoluista.

Pääpainona koeputkilihan valmistuksessa on jauheliha, mutta luultavasti vuosien varrella saataisiin valmistettua myös pihviä tai muita kiinteämpiä versioita kyseisestä koeputkilihasta. Haaveissa tutkijoilla on saada koeputkiliha kauppoihin myytäväksi noin kymmenen vuoden päästä.

Lähde: Daily Meal

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja