30-vuotias miekkavalas Kayla on kuollut Orlandon Seaworldissa – kritisoidussa teemapuistossa on kuollut jo neljä miekkavalasta vuoden 2017 alusta

Särkänniemen toimitusjohtaja: Salailulla halusimme varmistaa siirron onnistumisen 2:48
Särkänniemi siirsi delfiinit Särkänniemestä yön pimeydessä.

Yksi viimeisistä SeaWorld -teemapuiston miekkavalaista on kuollut 30-vuotiaana, kertoo BBC. Kayla-niminen miekkavalas osoitti sairastumisen merkkejä lauantaina ja kuoli maanantaina ympärivuorokautisesta hoidosta huolimatta.

Kayla syntyi vankeudessa Texasin San Antoniossa 1988. Se oli yksi SeaWorldin viimeisestä 20 miekkavalaasta. Nyt miekkavalaita on jäljellä Orlandon teemapuistossa viisi.

Vuonna 1991 Kayla siirrettiin Ohion teemapuistoon, joka on sittemmin suljettu. Kayla palautettiin San Antonioon, jossa se synnytti Halyn -poikasen vuonna 2005.

Kaylan hylättyä poikasen se lähetettiin Orlandoon. Halyn kuoli kaksivuotiaana.

Kayla eli Orlandossa vuodesta 2006 eiliseen saakka.

Kuolinsyytutkimusta ei ole vielä tehty, eikä valaan kuolinsyytä tiedetä.

Miekkavalasnaaraat elävät keskimäärin 50 vuotta, mutta voivat elää jopa 90-vuotiaiksi. Eläinoikeusjärjestöt sanovat, että vankeudessa elävillä yksilöillä elinajanodote on lyhyempi.

Dokumentti lopetti kasvatuksen

SeaWorld ilmoitti lopettavansa miekkavalaiden kasvattamisen maaliskuussa 2016 jouduttuaan kriittisen tarkastelun kohteeksi Blackfish -dokumentissa.

Vuonna 2013 julkaistu dokumentti keskittyi kouluttajansa tappaneeseen Tilikum-miekkavalaaseen kritisoiden teemapuistojen yleisöesityksiä ja miekkavalaiden pitämistä vankeudessa.

Kritiikin mukaan miekkavalaat muuttuvat aggressiivisemmiksi eläessään vankeudessa.

Tilikum kuoli tammikuussa 2017, jonka jälkeen Kaylan lisäksi SeaWorldissa on kuollut kaksi muutakin miekkavalasta.

Särkänniemi suljettiin

Eläinoikeusjärjestöt kuten PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) ovat kritisoineet miekkavalaiden ja muiden merinisäkkäiden vankeudessa pitämistä jo pitkään.

Myös Suomessa yleisön asennemuutos näkyi konkreettisesti vuonna 2015, kun hallitus päätti sulkea Särkänniemen delfinaarion Tampereella.

Delfinaarion sulkemiseen vaikuttivat julkinen painostus sekä taloudellinen kannattamattomuus.

Lue myös: Delfiinit Kreikkaan lähettänyt toimitusjohtaja: Näin päätös koko kansan lemmikkien kohtalosta syntyi - me kaikki Särkäniemessä ikävöimme niitä

Vähentyneet kävijämäärät ovat näkyneet myös SeaWorldissa.

PETA suunnittelee tälle viikolle muistotilaisuuksia Kaylalle kiinnittääkseen huomiota miekkavalaisiin, jotka elävät edelleen puistossa.

Lähteet: BBC, MiamiHerald, Time

Lue myös:

    Uusimmat