Mainos

Delfiinit Kreikkaan lähettänyt toimitusjohtaja: Näin päätös koko kansan lemmikkien kohtalosta tehtiin – "meillä Särkänniemessä on ikävä niitä"

Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälän kauden alussa lähes koko Suomen kansa rakasti delfiinejä.

 –Tulin taloon vajaa kymmenen vuotta sitten, jolloin meillä oli viisi delfiiniä. Mielipidetutkimuksissa 95 prosenttia suomalaisista rakasti delfiinejä, muistelee Seppälä.

Kolmen vuosikymmenen aikana delfinaariossa vieraili satojatuhansia suomalaisia.

Seppälän mukaan ihmisten asenteet alkoivat pikkuhiljaa muuttua viimeisen viiden vuoden aikana. Delfinaarion sulkemiseksi on myöskin järjestetty useita mielenosoituksia vuosien varrella.

 – Kielteisimmät asenteet delfinaarioon olivat alle parikymppisillä ja myönteisimmät yli viisikymppisillä suomalaisilla. Pohdimme delfiineistä luopumista useamman vuoden ennen lopullisen päätöksen tekemistä, paljastaa Seppälä.

Delfiinien kohtaloa mietittiin vuosia

Asiantuntijoiden mukaan Särkänniemen delfiinit olivat sukua keskenään ja tämä ei ollut hyvä asia.

 – Olimme kahden vaiheilla siinä, mitä teemme delfiinien suhteen. Yksi vaihtoehto oli se, että toisimme lisää delfiinejä, joka olisi tarkoittanut, että delfinaario olisi jatkanut toimintaansa ainakin seuraavat parikymmentä vuotta, kertoo Seppälä.

Seppälän mukaan päätös delfiinien siirtämisestä Kreikkaan tehtiin yksinomaan kuunnellen kansainvälisiä suosituksia.

 – Delfiinithän olivat jo vanhoja ihmisen iässä, kun lopulta päätös niiden siirtämisestä tehtiin. Keskimäärin delfiinit elävät luonnossa neljätoista vuotta. Nuorimmat delfiinit olivat varhaisessa keski-iässä ja vanhimmat jo vanhuusiässä, sanoo Seppälä.

Vuonna 1980 syntynyt Delfi menehtyi vuosi sitten. Kaksi delfiineistä Leevi ja Eevertti on syntynyt Särkänniemessä.  Delfi ja Veera oli otettu kiinni Meksikonlahdelta.

 – Delfiinit ovat joutuneet vastatuuleen joka paikassa. Toivoisinkin, että tulevaisuudessa delfiineillä tulisi joku vanhainkoti, jossa ne voisivat elää huolettomat eläkepäivät. Tietääkseni niitä ei ole mahdollista enää vapauttaa takaisin mereen, kun ne ovat eläneet delfinaariossa, sanoo Seppälä.

Särkänniemen delfinaarion paikalle on tullut sisäleikkipuisto. Delfiinien hoitajille on löytynyt töitä huvipuistosta ja he ovat neuvoneet delfiinienhoitajia Kreikassa. 

 – Totta kai meillä on Särkänniemessä on ikävä niitä. Vakiohoitajat ovat käyneet katsomassa delfiinejä, toteaa Seppälä.

Maran hallituksen pitkäaikaisena jäsenenä Seppälä on jo vuosia ajanut kesälomien siirtoa,  jotta elokuussa Särkänniemen ja monien muiden kausi jatkuisi pidempään ja perheet voisivat lomailla yhdessä vielä elokuunkin.

 – Uskon, että elokuusta tulisi jopa vilkkaampi matkailukuukausi kuin heinäkuu ja se tasoittaisi ruuhkaa Särkänniemessä ja muissa matkailukohteissa. Saisimme jopa 5000 kausityöpaikkaa Suomeen lisää. Kun olin puhumassa SuomiAreenassa kesälomien siirrosta, 90 prosenttia yleisöstä kannatti kesälomien siirtoa, lisää Seppälä.

Seppälän mukaan kesälomien siirto voitaisiin aloittaa nopeallakin aikataululla OAJ:n kokeilulla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.