Syö hyvää -hankkeen suolaseminaarissa pohdittiin, miten suolan käyttöä voitaisiin käytännössä vähentää suomalaisten ruokavaliossa. Jo kolmen gramman päivittäinen suolan vähennys tarkoittaisi, että suomalaisten saamat sydäninfarktit vähenisivät yli 1500:lla vuodessa, tutkimusprofessori väittää.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Antti Julan mukaan runsas suolankäyttö lyhentää suomalaisten elinikää ja vaara on erityisen suuri ylipainoisilla. Yksi liiallisen suolansaannin aiheuttama suomalaisille tyypillinen ja yllättävän tuntematon terveyshaitta on osteoporoosi. Julan mukaan kymmenen gramman päiväsaannin lasku viiteen grammaan päivässä vastaisi 1 000 mg:n kalsiumlisän saantia.
– Jos suolaa käytettäisiin kolme grammaa vähemmän päivässä kuin nyt, vähentyisivät sydäninfarktien määrää vuodessa jopa 1590:llä. Kolme grammaa suolaa saadaan esimerkiksi kolmesta normaalisuolaisella levitteellä, juustolla ja leikkeleellä päällystetystä voileivästä.
Suolaa voi aina lisätä, mutta pois sitä ei ruoasta saa
Tutkimusprofessori Anu Hopia Turun yliopistolta muistuttaa, että jo hyvin pieni suolapitoisuus riittää vaikuttamaan ruoan makujen aistimiseen. Ruuan muut ominaisuudet, kuten happamuus, karvaus ja makeus sekä käytetyn suolan kidekoko vaikuttavat siihen miten suolaiselta ruoka maistuu.
– Ruoan raaka-aineet määrittelevät, miten vähäsuolaisen ruoan valmistaminen onnistuu. Muun muassa valmiiksi mausteinen reseptiikka helpottaa suolan määrän vähentämistä, tuotesuunnittelija Petteri Hautamaa Palmialta kertoi Sydänmerkki-aterian olevan hyvä ohjenuora terveelliseen ruokavalioon myös joukkoruokailussa.