Mainos

27-vuotias äänikuningatar Lapista: Kyllä sitä on ihmetelty

Katri Kulmuni oli lähellä mennä läpi eduskuntaan jo edellisissä vaaleissa. Nyt edustajapaikka tulee äänivyöryllä. 

– Kyllä sitä on tässä ihmetelty. Kun aamulla heräsin, piti katsoa netistä, että pitävätkö ne äänimäärät paikkansa, sanoo tuore keskustan kansanedustaja Katri Kulmuni.

27-vuotias torniolainen yhteiskuntatieteiden kandidaatti sai Lapin vaalipiirissä 9 361 ääntä. Taakse jäi selvästi muun muassa konkaripoliitikko Paavo Väyrynen.

Paikka Arkadianmäellä tulee nyt äänivyöryllä, mutta lähellä se oli myös neljä vuotta sitten. Tuolloin Kulmuni sai 3 339 ääntä ja jäi varasijalle.

Huikean vaalituloksen Kulmuni arvelee perustuvan kovaan jalkatyöhön.

– Tehtiin pitkä ja hyvä kampanja. Viime vaaleissa jäin niukasti varasijalle. Ehkä ihmiset muistavat minut neljän vuoden takaa tyttönä, joka jäi niukasti eduskunnasta.

– Lapissa ajateltiin, että läpi menee Paavo (Väyrynen) plus muut. Jos joku olisi sanonut, että saan enemmän ääniä kuin Paavo, en olisi uskonut.

Kulmuni on ollut aktiivinen toimija opiskelija -ja nuorisopolitiikassa, ja tällä hetkellä hän on kotikaupunkinsa Tornion kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

– Olen tehnyt monenlaisia työjuttuja aina Hesburgerin kassasta Paavo Väyrysen lehdistöavustajaksi.

Peruskoulunsa Ruotsin puolella käynyt Kulmuni jatkoi lukion jälkeen opiskelua Lapin yliopistossa kansainvälisten suhteiden parissa. Lisäoppia haettiin Venäjältä Pietarin eurooppalaisesta yliopistosta. Ainakaan kielitaidosta Kulmunin menestyminen politiikassa ei jää kiinni. Suomen lisäksi hän puhuu ruotsia, englantia, ranskaa ja venäjää.

Kulmuni tulee ajamaan kansanedustajana kotimaakuntansa asioita.

– Meillä on Lapissa hurjan korkeita työttömyyslukuja monin paikoin. Vaikka olemme taloudellisesti ja luonnonvaroiltaan yksi vauraimmista maakunnista, niin tuntuu, että moni asia on meillä kehnosti. Kovasti täytyy tehdä töitä, että saadaan hankkeita eteenpäin. Lapilla on kuitenkin valtavasti potentiaalia matkailussa, teollisuudessa ja luonnonvarojen kestävässä käytössä.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.