26 kuolemaa armeijan harmaissa noin 30 vuodessa – puolustusministeri MTV:lle: "Ei voi olla niin, että vanhemmat joutuvat pelkäämään"

Puolustusministeri otti kantaa varusmiesten traagisiin onnettomuuksiin: "Ei voi olla niin, että vanhemmat joutuvat pelkäämään lastensa puolesta" 1:42
Puolustusministeri otti kantaa varusmiesten traagisiin onnettomuuksiin: "Ei voi olla niin, että vanhemmat joutuvat pelkäämään lastensa puolesta".

Vuodesta 1991 lähtien erilaisissa onnettomuuksissa on menehtynyt 26 varusmiestä, opistoupseeria tai reserviläistä. Puolustusministeri sanoo MTV:n haastattelussa, että kova harjoitustoiminta on pystyttävä yhdistämään tarkkaan palvelusturvallisuuteen.

Varusmiespalveluksen turvallisuus on noussut jälleen esiin viimeaikaisten onnettomuuksien myötä. Keskiviikkona Porin prikaatissa palvellut varusmies kuoli, kun hänen kuljettamansa maastoajoneuvo suistui ojaan ja kaatui ympäri Luumäellä valtatiellä 6. Kolme kyydissä ollutta varusmiestä loukkaantuivat.

Pari viikkoa sitten Uudenmaan prikaatissa Dragsvikin varuskunnassa sattui onnettomuus, jos­sa yh­dek­sän va­rus­mies­tä jou­tui ve­den va­raan pois­tut­tu­aan mie­his­tön­kul­je­tus­ve­nees­tä. Yksi heis­tä louk­kaan­tui va­ka­vas­ti, mut­ta on nyt toi­pu­mas­sa. 

Poliisi ja Onnettomuustutkintakeskus selvittävät sekä Dragsvikin että Luumäen onnettomuuksia.

Häkkänen: Palvelusturvallisuuteen panostettava enemmän

Puolustusministeri Antti Häkkäseltä (kok.) kysyttiin aiheesta MTV:n Uutisextran haastattelussa. Ministeri piti erityisesti Luumäen onnettomuutta erittäin surullisena ja muisteli itsekin palvelleensa aikoinaan samalla alueella.

– Palvelusturvallisuuteen on panostettava entistä enemmän. Ei voi olla niin, että isät ja äidit joutuvat pelkäämään poikiensa ja tyttäriensä puolesta rauhanajan palvelustehtävissä. Siihen tullaan panostamaan entistä enemmän, että kouluttajat ovat tarkasti tilanteen tasalla.

– Toisaalta varusmiespalvelus on tositoimintaan varautumista, eikä se voi olla vain kasarmilla oleilua. Siitä meidät myös maailmalla tunnetaan, että olemme varautuneet kunnolla. Pitää pystyä yhteensovittamaan kaksi asiaa eli uskottava varusmiespalvelus ja samalla erittäin tarkka palvelusturvallisuus, Häkkänen toteaa.

Onnettomuudet liittyvät yleensä liikenteeseen tai räjähteisiin

Puolustusvoimien mukaan vuodesta 1991 alkaen Suomessa on menehtynyt onnettomuuksissa kaikkiaan 26 varusmiestä, opistoupseeria tai reserviläistä. Loukkaantuneiden määrä samoissa onnettomuuksissa on yhteensä 13.

Tuhoisin onnettomuus sattui vuonna 1991 Taipalsaarella, kun seitsemän Karjalan prikaatin varusmiestä hukkui miehistönkuljetusvaunun upotessa vesistöä ylitettäessä Saimaalla. Viime vuosien vakavin onnettomuus nähtiin vuonna 2017, kun kolme Uudenmaan prikaatin varusmiestä kuoli ja neljä loukkaantui maastokuorma-auton ja junan tasoristeysonnettomuudessa Raaseporissa.

Kuolemaan johtaneet tapaukset ovat liittyneet pääasiassa liikenteeseen, räjähteisiin tai ampumaharjoituksissa tapahtuneisiin onnettomuuksiin.

Lue myös:

    Uusimmat