Mainos

25 vuoden vatvominen ohi: Espooseenkin saadaan vihdoin raitiovaunu

Tällä viikolla suunnitelma Helsingistä Espooseen ulottuvasta raitiovaunuyhteydestä saatiin vihdoin varmistettua.

Espoon kaupunginvaltuusto teki maanantaina ja Helsingin kaupunginvaltuusto keskiviikkona päätöksen Raide-Jokerin toteuttamisesta.

Pikaraitiolinja eli Raide-Jokeri rakennetaan Espoon Keilaniemen ja Helsingin Itäkeskuksen välille. Toteutuessaan se korvaa runkobussilinjan 550.

Hankesuunnitelman mukaan Raide-Jokerin hinnaksi tulee 274,5 miljoonaa euroa, jotka jaetaan Espoon ja Helsingin kaupunkien kesken. Espoon osuus kustannuksista on 67 miljoonaa euroa ja Helsingin osuus 124 miljoonaa euroa.

Raitiolinjalle on myös myönnetty 84 miljoonaa euroa valtiolta.

– Tätä on 25 vuotta valmisteltu. Siinä mielessä Raide-Jokeri on pitkän tien kulkenut. Tänä keväänä hanke on edennyt yllättävän nopeasti, valtion suunnalta tullut rahoituspäätös antoi vauhtia, pohtii Artturi Lähdetie, HKL:n infra- ja kalustoyksikön johtaja.

Rakentaminen saattaa alkaa jo vuonna 2017, mutta isommat rakennusurakat aloitetaan luultavasti vuonna 2018.

– Rakentamisaika on kolmesta viiteen vuotta. Ainakin yksi takaraja on vuonna 2023, jolloin Jokeri-bussin sopimukset loppuvat, arvioi Lähdetie aikatauluja.

Metropoliasukkaita suututtanut Länsimetron yllättävä viivästys loppumetreillä on otettu huomioon raitiovaunuyhteyden suunnittelussa. Monet asiat aiotaan tehdä selkeästi eri tavalla, jotta samat virheet vältettäisiin.

– Monesta asiasta otamme oppia. Yksi on se, että kaupunki on paremmin kytketty toteutukseen, ja läpinäkyvyyttä lisätään.

Samoin Lähdetien mukaan tavoitteena on, että Espoo, Helsinki, suunnittelijat ja urakoitsijat tekevät tiivistä yhteistyötä, eikä konsultteja haalita väliin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.