205 55 R16 94V XL – tiedätkö, mitä rengasmerkinnät tarkoittavat?

Renkaissa on mitä kummallisempia numero- ja kirjainmerkintöjä, jotka kaikki kertovat jotain olennaista kyseisestä renkaasta.

Rengasmerkinnät ovat yleisesti hyväksyttyjä ja vakioituja merkintöjä, joiden avulla ilmoitetaan renkaan koko ja muita ominaisuuksia.

Suomessa autoon asennettavaksi sallittujen renkaiden mitat on ilmoitettu rekisteröintitodistuksessa.

Otimme esimerkiksi renkaan, joka on yksi tämän päivän yleisimmistä: 205 55 R16 94V XL.

Kysyimme Autoliiton koulutuspäälliköltä Teppo Vesalaiselta, mitä renkaan erilaiset merkinnät tarkoittavat.

– Tällaiset renkaat löytyvät monesta perusperheautosta, kuten myös itselläni käytössä olevasta Skoda Octaviasta, Vesalainen kertoo.

Renkaan leveys

Ensimmäinen numero (205) kertoo renkaan leveyden milleinä.

Renkaan profiili

Seuraava nro (55) kertoo renkaan korkeuden suhteen sen leveyteen. Esimerkkirenkaamme korkeus on 55 prosenttia renkaan leveydestä.

Mikäli kuljettaja arvostaa urheilullisuutta ja nopeaa ohjattavuutta, hän valitsee matalaprofiilisen renkaan. Jos taas haluaa asettaa mukavuuden urheilullisuuden edelle, on valinta korkeaprofiilisempi rengas.

Leveä ja matalaprofiilinen rengas yleensä maksaa enemmän, kuluu nopeammin, on herkempi vetelemään urissa tai lähtemään vesiliirtoon kuin kapeampi ja korkeaprofiilisempi vaihtoehto.

Renkaan rakenne

Kirjain R ilmaisee renkaan rakenteen. R tarkoittaa vyörengasta, joita ovat käytännössä lähes kaikki nykyään myytävät henkilöautokäyttöön tarkoitetut renkaat.

Vanteen halkaisija

R-kirjainta seuraava numero kertoo vanteen halkaisijan tuumina. Esimerkkiautossamme on 16-tuumaiset vanteet.

Kuormitusluokka

Viimeinen numero (esimerkissämme 94) kertoo renkaan kuormitusluokan (Load Index). Se ilmaisee suurimman sallitun kuormituksen, jonka rengas kestää ajettaessa sen nopeusluokan mukaisella enimmäisnopeudella.

Esimerkkimme 94 kertoo yksittäisen renkaan kestävän 670 kilogramman kuorman. Mikäli autoon asennetaan liian alhaisen kuormitusluokan renkaat, ne kuluvat ja vaurioituvat herkemmin.

Nopeusluokka

Kuormitusluokan perässä oleva kirjain ilmaisee renkaan nopeusluokan. EU-direktiivin mukaan renkaan nopeusluokan on vastattava auton huippunopeutta. Tällä taataan turvallisuus ajettaessa myös sellaisissa maissa, joissa sallitaan Suomea korkeampien nopeuksien käyttö.

Yleisimmin käytössä olevat nopeusluokat:

 • Q 160 km/h
 • R 170 km/h
 • S 180 km/h
 • T 190 km/h
 • H 210 km/h
 • V 240 km/h
 • W 270 km/h

Korotettu kuormitusluokka

XL-merkintä (Extra Load) tarkoittaa korotettua kuormitusluokkaa. Korotetun kuormitusluokan rengas on jämäkämpi, lämpenee vähemmän ja kestää kulutusta paremmin.

Valmistusajankohta

Jostain kohtaa renkaan kyljestä löytyy myös niin sanottu DOT-merkintä. Merkinnän neljä viimeistä numeroa kertovat renkaan valmistusviikon ja vuoden. Esimerkiksi numerosarja 2513 tarkoittaa, että rengas on valmistettu viikolla 25 vuonna 2013.

EU-rengasmerkintä

Ostovaiheessa kannattaa tutustua myös kyseisen renkaan ja rengaskoon EU-rengasmerkintään. Se löytyy varmimmin myyntitelineessä olevaan renkaaseen liimatusta tarrasta.

Kyseisen merkinnän tarkoituksena on helpottaa ostohetkellä eri renkaiden ja rengaskokojen vertailua vierintävastuksen, sadekelin ominaisuuksien ja melun suhteen. 

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja