Yhdysvaltain ulkoministeriö: Gazassa edelleen noin 1 200 Yhdysvaltain kansalaista – MTV seurasi sotaa

Israel väittää: Videolla tuodaan panttivankeja al-Shifan sairaalaan Gazassa 0:37
Israel väittää: Videolla tuodaan panttivankeja al-Shifan sairaalaan Gazassa.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa maanantaina 20. marraskuuta 2023.

  • YK:n turvallisuusneuvosto vaatii humanitaarisia taukoja Gazaan
  • Israel väittää löytäneensä Hamasin komentokeskuksen al-Shifan sairaalan alta, Hamas kiistää
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1200 (Israelin viranomaiset 10.11.), Gazassa yli 13 300 (Äärijärjestö Hamas 20.11. )
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

Kartta näyttää keskeiset alueet Israelin ja Hamasin konfliktissa 1:31

22.50: Yhdysvaltain ulkoministeriö: Gazassa edelleen noin 1 200 Yhdysvaltain kansalaista

Gazassa on edelleen noin 1 200 pysyvästi maassa asuvaa Yhdysvaltain kansalaista, kertoi Yhdysvaltain ulkoministeriö maanantaina. Ulkoministeriön mukaan ainakin kuusi Yhdysvaltain kansalaista on saanut surmansa sen jälkeen, kun Israelin ja äärijärjestö Hamasin konflikti alkoi 7. lokakuuta.

Ulkoministeriön tiedottaja Matthew Millerin  mukaan noin 800 Yhdysvaltalaista on poistunut Gazasta Rafahin rajanylityspaikan kautta Egyptiin ja Gazaan on jäänyt noin 1200 henkilöä.

20.27: "Israel piirittää jo toista sairaalaa Gazassa"

Israelin sanotaan piirittävän jo toista sairaalaa Gazassa.

Israel ei ole kommentoinut tietoja, joiden mukaan se piirittää Gazan indonesialaista sairaalaa panssarivaunuilla. Israel kuitenkin sanoo yleisellä tasolla jatkavansa Hamasin terroristien piilopaikkojen etsintää.

Hamasin mukaan 12 palestiinalaista on kuollut ja kymmeniä loukkantunut piirityksessä.

19.28: Hamas: Ainakin 13 300 palestiinalaista kuollut konfliktin alkamisen jälkeen

Ainakin 13 300 palestiinalaista on kuollut Gazassa 7. lokakuuta alkaneen Israelin ja äärijärjestö Hamasin välisen konfliktin jälkeen, ilmoitti Hamasin johtaman hallituksen mediatoimisto maanantaina 20.marraskuuta. 

Kuolleista 5 600 on lapsia. Lisäksi 6 500 ihmistä on ilmoitettu kadonneeksi.

19.11: Biden: Sopimus Hamasin pitämien panttivankien vapautumisesta lähellä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi maanantaina uskovansa, että sopimus Hamasin Gazassa pitämien panttivankien vapauttamisesta on lähellä.

15.50: Gazan kaistalle on saapunut ensimmäinen kenttäsairaala Jordaniasta

Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan Gazan kaistalle on saatu tänään humanitaarisena apuna ensimmäinen kenttäsairaala, jonka toivotaan helpottavan sairaaloiden katastrofaalista tilannetta alueella.

Kenttäsairaala on saatu Jordanialta, ja se pystytetään Khan Junisiin, kertoi Gazan kaistan sairaaloja johtava Mohammed Zaqout. Kenttäsairaalan mukana saapui 17 lääkäriä tai hoitajaa ja 40 rekkalastillista avustustarvikkeita.

Gazan kaistalle saatiin lisäksi kuusi ambulanssia Kuwaitista.

Gazaan saapuville kaikelle humanitaariselle avulle sekä henkilökunnalle tarvitaan Israelin lupa, ja Israel on estänyt suuren osan avusta.

14.56: Lääkäreillä hautomot mukana rajalla

BBC:n mukaan keskosia Gazasta kuljettaneiden ambulanssien saattue on ylittänyt Gazan kaistalta Egyptin puolelle Rafahin rajanylitysasemalta.

Saattueen ottivat rajalla vastaan lääkärit ja hoitajat, jotka odottivat valmiina vauvoille tarkoitettujen keskoskaappien kanssa viedäkseen heidät hoitoon Egyptissä, BBC kertoi.

Keskosten ja muiden sairaalan potilaiden puolesta on pelätty viikkokausia, kun sairaala on ollut saarroksissa Israelin ja Hamasin välisissä taisteluissa.

Israelin iskiessä Gazaan myös sairaalat ovat saaneet osumia, kun Israel on syyttänyt terroristijärjestö Hamasia siviilien käyttämisestä ihmiskilpinä.

Hamasin alaisen terveysministeriön mukaan Israel iski tänään Gazassa myös indonesialaiseen sairaalaan ja surmasi ainakin 12 ihmistä. Tietoja ei ole pystytty vahvistamaan riippumattomista lähteistä.

14.52: Lähes kaikki Al-Shifan sairaalasta evakuoidut keskosvauvat päässeet Egyptiin – Hamas sanoo Israelin pommittaneen jälleen sairaalaa Gazassa

Lähes kaikki Gazan kaistan suurimmasta al-Shifan sairaalasta evakuoidut keskosvauvat on saatu viedyksi turvallisesti hoitoon Egyptiin, egyptiläismediat raportoivat tänään.

Aiemmin al-Shifassa on kerrottu hoidetun 31:tä hengenvaarassa ollutta keskosta, jotka saatiin kaikki evakuoitua pois sairaalasta.

BBC:n mukaan 28 vauvaa, joiden siirtämiselle saatiin vanhempien lupa, on viety sairaalaan Egyptissä. Muut kolme ovat BBC:n mukaan yhä Gazassa.

– Yksi vauvoista, jonka henkilöllisyyttä tai vanhempia emme ole pystyneet vahvistamaan. (Poika) on yhä täällä kanssamme. Gazan terveysministeriö teki päätöksen pitää hänet täällä, koska hänen kuntonsa oli vakaa eikä häntä tarvinnut siirtää, sanoi BBC:lle puhunut lääkäri Mohamed Salama, joka johtaa Gazassa al-Ahlin arabiemiraattilaisen sairaalan synnytysosastoa, jonne kaikki vauvat vietiin ensiksi al-Shifasta.

– Kahden muun vauvan kohdalla heidän vanhempansa kielsivät heidän pois lähettämisensä henkilökohtaisten syiden takia, lääkäri selvitti.

Egyptiläismedioissa oli uutistoimisto AFP:n mukaan kerrottu 29:stä Egyptiin siirretystä vauvasta.

11.28: Gazassa vielä pieni määrä suomalaisia – useita pääsi poistumaan viime viikolla

Gazassa on edelleen pieni määrä Suomen kansalaisia, kertoo ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner STT:lle.

Viime viikolla Gazasta pääsi poistumaan kuusi Suomen kansalaista. Asiasta viestipalvelu X:ssä kertoneen Tannerin mukaan tuohon mennessä yhteensä kaksitoista suomalaista oli päässyt poistumaan Gazasta lokakuun jälkeen.

Israel alkoi pommittaa Gazaa sen jälkeen, kun terroristijärjestö Hamasin taistelijat hyökkäsivät Israeliin lokakuun alkupuolella.

9.57: BBC: Israelin tankit siirtyneet kohti Indonesian sairaalaa

BBC:n mukaan Israelin tankit ovat siirtyneet kohti Indonesian sairaalaa. Sairaalan johtaja lääkäri Marwan Al-Sultan kertoi hetki sitten BBC:lle, että Israelin armeija on noin 20 metrin päässä sairaalarakennuksesta.

Aiemmin sairaalan johtaja kertoi kuulleensa tulitusta ympäriinsä ja osumasta leikkausten jälkeiseen vuodeosastoon.

9.47: Gazan Indonesian sairaala: Ainakin 10 kuollut Israelin ilmaiskussa

Pohjois-Gazassa sijaitsevan Indonesian sairaalan johtaja on kertonut BBC:lle ainakin 10 ihmisen kuolleen Israelin tekemässä ilmaiskussa. 

Hamasin hallinnoiman Gazan terveysministeriön mukaan iskussa kuoli ainakin 12. 

Asiasta kertoo BBC.

9.26: CNN: Israelin esittelemä tunneli ei vielä itsessään todista, että Hamasilla olisi komentokeskus al-Shifan sairaalan alla

Yhdysvaltalaisen uutiskanava CNN:n mukaan Israelin kansainvälisille medioille esittelemä tunneli Gazan kaistalla ei vielä todista, että terroristijärjestö Hamasilla olisi komentokeskus al-Shifan sairaalan alla.

Näin arvioi CNN:n toimittaja Oren Liebermann, joka oli itse paikalla katsomassa tunnelia Israelin asevoimien (IDF) kansainväliselle medialle järjestämällä retkellä Gazan kaistalla.

Liebermannin mukaan oli selvää, että se, mitä toimittajille näytettiin, todella oli suuren tunnelin suuaukko. Toimittajille ei kuitenkaan ole toistaiseksi pystytty todistamaan Israelin viikkoja toistamaa väitettä, jonka mukaan al-Shifan sairaalan alla olisi tunneliverkosto ja Hamasin komentokeskus.

7.50: Al-Shifan sairaalasta evakuoiduilla vastasyntyneillä vakavia infektioita

Al-Shifan sairaalasta Gazan eteläosaan evakuoidut vastasyntyneet taistelevat vakavia infektioita vastaan, kertovat Rafahissa sijaitsevan al-Helal Al-Emiratin synnytyssairaalan lääkärit Maailmanjärjestö WHO:n sunnuntaina antaman lausunnon mukaan. 

Rafahiin evakuoitiin 31 vastasyntynyttä, joista 11 on "kriittisessä tilassa".

WHO:n mukaan vauvat olivat sairastuneet, sillä al-Shifan sairaalassa ei ollut lääkintätarvikkeita ja turvallisuustilanne oli hankala Israelin hyökkäysten vuoksi. 

– Teemme testejä kaikille vauvoille, ja heille annettiin nesteitä ja tarvittavaa lääkitystä heidän tilansa mukaan. Toistaiseksi heidän tilansa on vaikea ja vakaa, mutta tila voi huonontua, varsinkin kun otetaan huomioon, että sähkö voi loppua milloin tahansa, kun polttoainetta ei pääse Gazaan, lääkäri Mohammad Salamah al-Helal Al-Emiratin synnytyssairaalasta kertoi CNN:lle.

WHO:n mukaan sairaalassa suojassa olleet kuusi terveydenhuollon työntekijää ja 10 heidän perheenjäsentään evakuoitiin myös. 

Vastasyntyneiden vanhempien toivottiin voivan matkustaa lastensa kanssa turvaan, mutta WHO:n mukaan hyvin harvalla vauvalla on perheenjäseniä mukanaan. Tämä johtuu siitä, etteivät Gazan viranomaiset ole pystyneet löytämään perheenjäseniä taisteluiden ja tietoliikennekatkosten vuoksi. 

21.22: Jemenin kapinalliset väittävät kaapanneensa israelilaisaluksen Punaisellamerellä, Israel kiistää

Iranin tukemat Jemenin huthikapinalliset väittävät sunnuntaina kaapanneensa israelilaisaluksen Punaisellamerellä ja pakottaneensa sen Jemenin rannikolle. Israelin armeijan mukaan kaapattu laiva ei ole israelilainen.

– Asevoimamme jatkavat sotilasoperaatioita israelilaisvihollista vastaan niin kauan kunnes aggressio Gazassa loppuu ja kuvottavat rikokset palestiinalaisveljiämme vastaan Gazassa ja Länsirannalla loppuvat, kirjoitti huthien edustaja viestipalvelu X:ssä.

Israelin armeijan mukaan kyseessä oli Turkista kohti Intiaa matkalla ollut alus, jonka miehistö koostuu eri kansalaisuuksista. Joukossa ei kuitenkaan ole israelilaisia.

Myös Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kiistää, että alus olisi israelilainen, mutta tuomitsee lausunnossaan "iranilaisten hyökkäyksen kansainvälistä alusta vastaan".

20.09: Israelin armeija:Al-Shifan sairaalan alta löytynyt pitkä tunneli

Gazan pohjoisosassa sijaitsevan al-Shifan sairaalan alta on löydetty 55-metrinen tunneli, kertoo Israelin armeija.

Armeijan mukaan tunneli kulkee kymmenen metrin syvyydessä sairaalakompleksin alla.

Israel on jo aiemmin väittänyt, että al-Shifa-sairaalan alle on rakennettu äärijärjestö Hamasin komentokeskus. Samoin Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston viestintäkoordinaattori John Kirby sanoi vajaa viikko sitten, että Hamasilla on al-Shifan alla komentokeskus, jonne se on myös varastoinut aseita.

Lue myös:

    Uusimmat