Mainos

20 vuotta sitten: Clintonin ja Jeltsinin tapaaminen Helsingissä 1997 oli yllättävä menestys

1:40

Suomen isännöimästä Venäjän ja Yhdysvaltain huippukokouksesta tulee tänään kuluneeksi 20 vuotta. Venäjän presidentti Boris Jeltsin ja Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton tapasivat Helsingissä 20.-21. maaliskuuta 1997. Tapaamisen aihe oli äärimmäisen tulenarka, sotilasliitto Naton laajenemisaikeet Baltian maihin.

Helsingin huippukokousta odotettiin kireissä tunnelmissa. Venäjä oli selväsanaisesti ilmoittanut vastustavansa Naton itälaajenemista Baltiaan ja vaati itselleen veto-oikeutta Naton päätöksiin.

Polvileikkauksesta toipuva Clinton esiintyi Helsingissä pyörätuolissa, ja myös Jeltsinin terveydentilasta liikkui huhuja.

Kaikesta huolimatta neuvottelut olivat menestys.

Suurvallat sopivat Mäntyniemessä strategisten aseiden rajoittamisneuvotteluista ja Jeltsin suostui neuvotteluihin myös Naton kanssa. Muun muassa Washington Post -lehti luonnehti sopua hyvin yllättäväksi. 

Nato-kommentit ristiriitaisia

Presidenttien lehdistötilaisuudessa kysyttiin myös Suomen Nato-jäsenyydestä. Kuten usein muulloinkin, vastaukset tähän olivat ristiriitaisia.

Clinton sanoi kannattavansa Ahtisaaren ajatuksia, joiden mukaan on hyvä että Suomen Nato-jäsenyyttä voidaan yhä harkita.

– Se (mahdollisuus) vahvistaa Suomen ja muiden maiden haluamaa itsenäisyyden ja turvallisuuden tunnetta. Se vahvistaa myös Naton rauhankumppanuutta. Voin vain tukea oman presidenttinne (Ahtisaaren) antamaa lausuntoa, Clinton vastasi.

Jeltsin sen sijaan vastasi samaan kysymykseen lähes päin vastoin.

– Presidentti Ahtisaari totesi, että  Suomi ei tule liittymään mihinkään liittoumaan. Arvostamme häntä kovasti sen takia, Jeltsin sanoi.

2:56

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.