Naton pääsihteeri Stoltenberg: Venäjällä ja Natolla edelleen suuria erimielisyyksiä – viittasi tiedotustilaisuudessa myös Niinistön uudenvuoden puheeseen

Venäjällä ja Natolla on edelleen suuria erimielisyyksiä, joita ei ole helppo ylittää, sanoo Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

–  Mutta on myönteinen merkki, että kaikki Nato-liittolaiset ja Venäjä istuivat saman pöydän ääreen, Stoltenberg sanoi Naton ja Venäjän neuvoston kokouksen jälkeen Brysselissä.

MTV Uutiset näytti Stoltenbergin tiedotustilaisuuden suorana tässä artikkelissa.

Stoltenbergin mukaan kaikki Nato-liittolaiset olivat torjuneet yksimielisesti Venäjän vaatimuksen, että Naton pitäisi luopua avoimien ovien politiikasta eli uusien jäsenten hyväksymisestä. Hänen mukaansa tämä on erittäin tärkeää erityisesti pienten maiden kannalta.

–  Minusta on mielenkiintoista huomata, että Suomen ja Ruotsin kaltaisilla mailla, jotka eivät ole hakeneet Naton jäsenyyttä, on hyvin selkeä kanta tästä, Stoltenberg sanoi.

Hänen mukaansa merkitsisi paluuta etupiiriajatteluun, jos avoimista ovista luovuttaisiin.

– Siksi Suomen presidentti käytti uudenvuodepuheensa tämän periaatteen tärkeyden alleviivaamiseen, Stoltenberg jatkoi.

Video: Presidentti Niinistö keskittyi ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan uudenvuodenpuheessaan. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Presidentti Niinistö keskittyi ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan uudenvuodenpuheessaan 2:20

Hän sanoi Naton kuitenkin olevan valmis jatkamaan neuvotteluja Venäjän kanssa joistain aiheista. Näitä ovat muun muassa läpinäkyvyyden lisääminen sotaharjoituksissa ja molemminpuoliset rajoitukset ohjusaseistukseen, Stoltenberg kertoi.

Stoltenbergin mukaan Nato olisi ollut valmis sopimaan jatkoneuvottelujen aikataulusta, mutta Venäjä ei antanut vielä vastausta.

Naton ja Venäjän neuvottelut venyivät hieman odotettua pidempään eli neljän tunnin pituisiksi.

12.1.2022 kello 16.57, juttua on päivitetty kauttaaltaan.

Lue myös:

    Uusimmat