182-senttinen Birgitta ja keskivertoa lyhyemmät Niklas ja Jukka kertovat, miten pituus vaikuttaa elämään: "Sokkotreffeillä oletan, että nainen saattaa pettyä"

MTV Uutiset haastatteli keskiarvoisiin pituuksiin verraten kahta lyhyempää miestä ja yhtä pidempää naista. Puheista kuulsi se, että parisuhdemarkkinoilla pituus on edelleen yllättävän keskeinen tekijä.

34-vuotias Niklas* pohtii haastattelun alussa, onko hän liian pitkä juttuun. 

– Olen kuitenkin jopa 171-senttinen, joten valitanko aiheesta turhaan? Niklas kysyy.

Suomalaismies on tilastojen valossa keskimäärin 178 senttiä pitkä, joten haastateltava mies on keskimittaista miestä lyhyempi. Millaista on olla lyhyt mies – jättääkö pituus potentiaalisia kumppaneita pois? 

Niklas kertoo, että erityisesti treffaillessa pituus on keskeinen tekijä. Hän ei ole tällä hetkellä parisuhteessa.

– Deittihommat ovat ainoita juttuja, joissa pituus vaikuttaa. Ei ole salaisuus, että naiset pitävät pitkistä miehistä. Yleisesti ottaen pitkät naiset karsiutuvat deittaillessa pois, mutta en minä ehkä haluaisikaan tosi pitkää naista.

– Jotkut sanovat, että haluavat pitkän naisen, mutta minä en ole koskaan osannut ajatella asiaa siltä kantilta. Saisi nainen olla silti minua pidempikin: esimerkiksi entinen tyttöystävä oli minua sentin pidempi, Niklas pohtii.

Pituus saattaisi olla pettymys sokkotreffeillä

Tinderissä olleet saattavat tiedostaa pitkien miesten pituuden olevan valttikortti. Monen miehen esittelyteksteissä pituus mainitaan tarkasti. Monet lyhyemmät miehetkin ilmoittavat pituutensa profiileissaan – se koetaan asiaksi, jota pitää selitellä. Niklas ei kuitenkaan ilmoita pituuttaan sovelluksessa.

– Ei pituus ole minun identiteettiini olennaisesti kuuluva asia: en edes aktiivisesti ajattele sitä. Ei tarvitse olla iso pärjätäkseen. Totta kai pitkät miehet ovat kaikkien suosituimpia naisten silmissä, mutta onneksi pituutta voi kompensoida muilla ominaisuuksilla. 

Niklas sanoo saaneensa naisilta joitakin kommentteja pituudestaan.

– Jo ennen Tinderiä joku nainen sanoi minulle, että meillä voisi olla jotain juttua, mutta olen liian lyhyt. Sokkotreffeillä oletan, että nainen saattaa pettyä pituuteeni nähdessään minut.

– Pituus on se asia, josta tunnen epävarmuutta ennen treffejä. 

Niklas haluaisi itsekin tietää ennen treffejä, jos nainen olisi huomattavasti keskivertoa pidempi.

"Ei arpia"

Niklas kokee kuitenkin, etteivät kokemukset ole haavoittaneet häntä.

– Ei näistä kokemuksista silti ole jäänyt arpia. Kyllä naiset saavat pitää pitkistä miehistä, koska kysehän on mieltymyksistä. En siltikään itse haluaisi olla pidempi.

– Ihannekumppani itselleni olisi hiukan minua lyhyempi, esimerkiksi 165 senttiä pitkä nainen, Niklas summaa hyväntuulisesti.

Jukka on 162 senttiä pitkä

Jukka Rauta on nyt 33-vuotias vuoden ikäisen tytön isä. Hänellä on pituutta 162 senttiä. Jukan vaimo on muutaman sentin lyhyempi. Jukka sanoo, että hänellä on mutkaton suhtautuminen omaan pituuteensa, mutta teininä yksi kysymys pyöri mielessä.

– Se oli just sitä, että mahtavatko tytöt kiinnostua, kun olen näin lyhkänen. Mutta se meni nopeasti ohi, kun ensimmäinen tyttö kiinnostui minusta. Tajusin silloin, ettei sillä ole suurta merkitystä, onko 180 senttiä vaiko 160 senttiä pitkä, Jukka muistelee.

– Ei pituutta tule mietittyä enää. Jos joku heittää jotain pituudesta, heitän jotain takaisin. Minulla on aika hyvä huumorintaju ja olen itseironinen. Ei nykyään juuri tule kommentteja pituudesta.

Jukka ei haaveile olevansa pidempi.

– En haluaisi olla pidempi. Ja sen toivominen olisi turhaa: kun en ole tähänkään asti kasvanut, tuskin enää tästä kasvan, Jukka heittää humoristisesti. 

"Pituus saattaa vaikuttaa parinvalinnassa"

Jukkakin kuvailee kuitenkin saaneensa pakit pituutensa takia.

– Olin sinkkuna yhdestä naisesta kiinnostunut ja kun kaverini jotain mainitsi naisella asiasta, juttu oli hetkessä ohi. Nainen kun tokaisi: Jukka on kyllä vähän lyhkänen. Se oli sitten siinä.

– Joillakin ihmisillä pituus saattaa vaikuttaa parinvalinnassa. Kyllä se kokemus harmitti, mutta ei naisen kommentista traumoja jäänyt.

Jukka sanoo kuitenkin arvostavansa rehellisyyttä.

– Arvostan toisaalta rehellisyyttä. Jos pituus on ongelma, on parempi vain siirtyä ihmisestä eteenpäin.

"Enemmän päänsisäinen ongelma"

Jukka kertoo pohtineensa vaimonsa kanssa, ettei heidän tytöstään ainakaan pitkää tule. Lapselle aiotaan sanoa aikanaan, että on ihan sama, minkä pituinen tai kokoinen on – hän on hyvä sellaisena kuin on.

Jukka uskoo pituuden olevan haaste silloin, jos siitä tekee itselleen ongelman.

– Toki on aina ihmisiä, jotka eivät seurustele lyhyempien kanssa. Mutta niitä naisia on enemmän, joille pituus ei ole ongelma. Se on enemmän yksilön päänsisäinen ongelma, jos pituuden antaa häiritä elämää, Jukka pohtii.

Birgitta, 182 cm, on saanut samankaltaisia kommentteja kuin lyhyet miehet

Haastateltujen miesten kokemukset lyhyen miehen asemasta parinvalinnasta voivat saada mietteliääksi. Lyhyet miehet eivät ole kuitenkaan kokemustensa kanssa yksin: pitkät naiset kokevat samantapaista syrjintää parinvalinnassa. Näin sanoo 31-vuotias Birgitta Karlson, joka on 182 senttiä pitkä. Hän sanoo, että pituussyrjintä on todellista. Hän ei ole tällä hetkellä parisuhteessa.

– Ymmärrän ja tietyllä tavalla samaistun lyhyihin miehiin ulkonäkövaatimusten suhteen. Tiedän, millaista se on, kun ei ulkoisesti mätsää yhteiskunnan muottiin. Siinä missä naisten odotetaan olevan lyhyitä, kuuluu miesten olla pitkiä, Birgitta pohtii.

– Kategorioiden ulkopuolella olevat joutuvat tekemään hiukan enemmän töitä todistaakseen, että ovat kelpaavia. Tiedän, millaista on olla laatikon ulkopuolella, joten en osaa surkutella tai sääliä lyhyitä miehiä, koska en sitä juurikaan tee itsellenikään.

Birgitta sanoo, että monille miehille hänen pituutensa on vaikea pala. Hänelle sanotaan, ettei nainen saisi olla noin pitkä. Jotkut miehet lopettavat deittailun ja sanovat, etteivät voi seurustella samanpituisen tai itseään pidemmän naisen kanssa.

– Deittailumaailmassa on pakko ilmoittaa pituus nettiprofiileissa. Joskus kauan sitten en kertonut sitä. Kun treffeille mentiin, huomasin vastapuolen kasvoista pettymyksen siitä, etten ollutkaan mikään taskuraketti. Ensimmäinen kommentti oli aina, että "olet kyllä tosi pitkä", Birgitta summaa.

Somen meemitkin pitävät yllä naisen pituusodotuksia. Birgitta on nähnyt kuvia, joissa lukee, että vain alle 165-senttinen nainen on "keeper" eli pidettävä, toisin sanoen niin sanottua tyttöystävämateriaalia. 

Birgitta on kokenut pituutensa olevan yleisimmin ongelma pitkille miehille

– Tuntuu siltä, että erityisesti itseni mittaisille miehille, eli 180–190 senttisille miehille, pituuteni on ongelma. He ovat tottuneet olemaan pitkiä, mutta minä olenkin samalla tasolla. Ihan niin kuin se söisi heidän miehisyyttään. Olen nainen ja vastapuoli on mies: minun kanssani voi tehdä ihan samoja asioita kuin 160-senttisen naisen kanssa. Minutkin voi ottaa kainaloon leffaa katsoessa.

Birgitan tapailemat miehet ovat useimmiten olleet häntä lyhyempiä. Hän sanoo kuitenkin etsivänsä yleensä itseään pidempiä miehiä, koska jos mies on paljon lyhyempi, siitä tulee kuittailua muilta ihmisiltä.

– 15 senttiä on ollut isoin pituusero, eikä sitä oikean ihmisen kanssa edes huomaa. En voi siltikään kieltää, etteikö olisi kiva olla miestä lyhyempi ja säästyä muiden ilkkumiselta. Tästä syystä deittisovelluksissa kiinnitän huomiota miehen pituuteen. En pidä siitä, että pituudesta huomautellaan, Birgitta tiivistää.

– Toisen pituuden tai niin sanottujen epäkohtien kommentointi on mielestäni oman egon pönkitystä – näen sellaisen vastenmielisenä.

Ajatusmaailma ja sisin pituutta tärkeämpää

Haastateltavien kokemukset valottavat sitä, miten ulkonäkökeskeistä parinvalinta välillä on. Kovin laajaa läpileikkausta aiheesta ei voi tehdä kolmen haastateltavan perusteella, mutta osviittaa pituuden merkityksestä parinvalinnassa haastateltavien kokemukset tuovat.

Positiivista on kuitenkin se, mikä kokemuksissa korostui – yleensä enemmän on niitä ihmisiä, joille pituus ei ole treffeillä kynnyskysymys.

– Ihmisen sydämellä ja ajatusmaailmalla on loppujen lopuksi enemmän merkitystä kuin pariskunnan kokoerolla tai sillä, miten päin kokoero menee, Birgitta Karlson sanoo. 

*nimi muutettu

Nämä ongelmat vain lyhyt nainen voi ymmärtää! 0:30
Tällaisia ongelmia kohtaavat lyhyet naiset arjessaan.

Lue myös:

    Uusimmat