18-vuotias Markus katosi mystisesti ruotsinlaivalla 13 vuotta sitten – videotallenteet kalvavat yhä läheisten mieltä "Hän näytti pelokkaalta"

18-vuotias Markus Leväniemi katosi mysteerisesti ruotsinlaivalla vuonna 2007. Kolmentoista vuoden jälkeenkään omaiset eivät ole saaneet vastauksia siihen, mitä tammikuisena sunnuntaiyönä Viking Linen M/S Isabellalla oikein tapahtui. Tiina Saaren ja Maiju Majamaan uutuuskirjassa Ei Jälkeäkään avataan tapauksen taustoja ja käänteitä.

Vuonna 2007 loppiaisen jälkeisenä sunnuntaina Markus Leväniemi oli matkalla 32-vuotiaan serkkunsa Tonin kanssa risteilylle Turusta Tukholmaan. Mukana oli myös Tonin Taija-vaimo ja perheen saksalainen au pair Lola. Matka oli Tonin ja Taijan joululahja Markukselle.

Markus ja Lola olivat ihastuneet toisiinsa ja tapailleet pari kuukautta. Matkalla satamaan Taija kertoi Lolalle 19-vuotiaasta Niku Patrosesta, joka oli kadonnut samalla laivalla vain vuotta aiemmin.

Toni ja Taija kuvailevat alkuristeilyn tunnelman olleen huoleton ja innostunut. Seurue oli vitsaillut, nauranut, ottanut toisistaan valokuvia ja nauttinut Tax Free -kaupan antimista hytissään. Hytistä nelikko siirtyi laivan ravintolaan jatkamaan iltaa.

Painimatsi turvamiehen kanssa

Yhdentoista aikaan Toni lähti vaimonsa kanssa takaisin hyttiin jättäen Markuksen ja Lolan nauttimaan illasta kahden kesken. Parin tiet kuitenkin erkanivat, ja Markus palasi hyttiin yksin viiden aikaan aamulla.

Taija havahtui unestaan Markuksen tullessa. Hän kuvailee Markuksen vaikuttaneen levottomalta ja kertoneen eriskummallisen tarinan painimatsistaan turvamiehen kanssa.

Taija kertoo olleensa hämmentynyt, sillä painiminen ei kuulostanut lainkaan Markuksen tavalliselta käytökseltä. Tapahtumaa ei myöskään näkynyt valvontakameroissa.

Markus ei kuitenkaan malttanut nukkua, ja vain hetken päästä hän jo ponkaisi takaisin ylös peiton alta.

– Markus hymyili meille ja sanoi menevänsä tupakalle. Hän vaikutti hyväntuuliselta.

Tämä kohtaaminen jäi Tonin ja Taijan viimeiseksi muistoksi Markuksesta.

Niku Patronen, 19, katosi kaveriporukan reissulla. Koskettavassa MTV Uutiset Liven haastattelussa Jaana-äiti kertoo poikansa katoamisesta ja sitä seuranneesta pohjattomasta surusta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

8:08

"Viimeistään siivoojat löytävät"

Maanantaiaamuna kolmikkoa odotti järkytys. Markusta ei löytynyt mistään.

– Olimme kauhuissamme. Halusimme kuuluttaa Markuksen. Ensin laivan henkilökunta totesi, ettei jokaista kännissä olevaa voi kuuluttaa, Taija kuvailee kirjassa.

Vasta laivan pysähtyessä Maarianhaminassa iltapäivällä Markusta alettiin kuuluttaa. Seurueen ahdistus yltyi, kun mitään ei kuulunut.

– Meitä rauhoiteltiin, että viimeistään siivoojat löytävät hänet.

Mieltä kalvavat videotallenteet

Katoamisesta alkoi pitkä ja piinaava prosessi johtolankojen ja pienimpienkin vihjeiden etsimiseen. Perhe kääntyi myös mediaan saadakseen näkyvyyttä sen toivossa, että joku muistaisi edes jotakin Markuksen liikkeistä laivalla.

Laivan videotallenteiden mukaan Markus oli ennen katoamistaan yksin. Joka paikkaan videovalvonta ei kuitenkaan yltänyt.

Markuksen perhettä on jäänyt erityisesti kalvamaan kohta tallenteissa, jossa Markus oli jutellut neljän hengen ryhmän kanssa, osoittanut ylöspäin tulosuuntaansa ja näyttänyt pelokkaalta.

Viimeiset videolle tallentuneet hetket näyttävän Markuksen kävelevän edestakaisin kuudennen kannen käytävällä ja yrittävän soittaa kännykällään. Käytävältä Markus poistuu porraskäytävään, minkä jälkeen häntä ei enää näy valvontakameroissa.

Porraskäytävästä pääsi ulkokannelle. Koska Markuksen ruumista ei koskaan löytynyt, eikä valvontakameroista paljastunut mitään erityisen poikkeavaa, poliisi uskoo vahvasti Markuksen päätyneen itsemurhaan, eikä kanta ole vuosien varrella vaihtunut.

Poliisi kehotti "menemään psykiatrille"

Perhe on kritisoinut poliisin hidasta etenemistä tutkinnassa ja takkuilevaa tiedonsiirtoa Tukholman poliisiin kanssa, joka myös tutki tapausta.

Markuksen setä Matti Virtanen kertoo poliisiin ärtyneen hänen kyselyistään ja käskeneen häntä lopettamaan painostuksen.

– Ruotsista minulle vastattiin: ‘Jos sinulla on kysyttävää, mene psykiatrille’

"Hänestä olisi tullut kiltti isä"

Osa Markuksen läheisistä uskoo yhä vahvasti, että Markus joutui henkirikoksen uhriksi. Perhe ja ystävät kertovat hänen olleen luonteeltaan iloinen ja huomaavainen. Hänet tunnettiin myös erittäin luotettavana ja lojaalina ystävänä.

Myös Markuksen vain hetken tuntenut Lola kertoo Markuksen jättäneen häneen ikuisen jäljen.

– Kun kerron ihmisille elämästäni, kerron myös Markuksesta.

Markuksen Matti-setä ja täti Anja Virtanen kertovat pitkään toivoneensa, että Markus vielä jonain päivänä kävelisi ovesta sisään. He ovat myös miettineet, millainen tulevaisuus nuorella Markuksella olisi ollut edessään. He uskovat, että hänestä olisi tullut kiltti isä.

– Markus on joka ilta mielessäni, kun menen nukkumaan, Anja-täti kertoo.

Markus julistettiin kuolleeksi 16. tammikuuta 2013. Hän on kuitenkin edelleen etsintäkuulutettu kadonnut henkilö, eikä tapauksen tutkintaa ole vielä virallisesti suljettu.

Lähde: Tiina Saari & Maiju Majamaa, Ei Jälkeäkään, Into Kustannus, 2020

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja