18-vuotias havaitsi kaksi nuorta roikkumassa junan ulkopuolella – kertoo nyt ilmiöstä: "Katselukerroilla huomiota"

VR:n mukaan tilanteet ovat harvinaisia, mutta erittäin vaarallisia. Myös MTV Uutisten haastattelema nuori pitää tapahtunutta vaarallisena ja valitettavana.

Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt kuvia ja videoita, joissa lapset roikkuvat liikkuvan junan ulkopuolella. Yksi valokuvista on otettu Rekolan asemalta lauantai-iltapäivällä.

– Kyseessä oli K-juna, joka oli matkalla Helsinkiin, valokuvan ottanut 18-vuotias nuori kertoo MTV Uutisille.

Valokuvan ottanut nuori on rautatieharrastaja, ja hän oli Rekolan asemalla kuvaamassa junia. Nuori haluaa pysyä haastattelussa nimettömänä.

– Huomasin pojat roikkumassa junan perässä ja kamerani oli ulottuvilla, joten otin kuvan. Sanoisin, että he olivat noin 12–13-vuotiaita.

Materiaalia toiminnasta jaetaan netissä

Nuoren mukaan hän ei ollut ennen lauantaita nähnyt vastaavanlaista toimintaa omin silmin. Liikkuvien junien ulkopuolella roikkumisesta nuori oli kuitenkin kuullut jo aiemmin.

– Kyllähän siihen on tullut törmättyä. Videoita on tullut vastaan Youtubessa. Nopeasti olen niitä vilkaissut, mutta koska ilmiölle saadaan katselukerroilla huomiota, en ole halunnut katsoa niitä sen enempää.

MTV Uutisten haastatteleman nuoren mukaan liikkuvien junien kyydissä roikutaan muun muassa Hiekkaharju-Rekola -välillä. Ilmiöön on törmätty myös Espoon suunnalla. Iltalehti uutisoi eilen videosta, jossa kaksi lasta roikkui liikkuvan junan perässä Kauniaisissa.

Nuoren mukaan ilmiötä voi selittää muun muassa se, että vaaralliset tilanteet kiehtovat kuvissa ja videoissa esiintyviä nuoria.

– Oma näkemykseni on, että tätä halutaan tehdä, koska se on vaarallista ja kiellettyä. Että se on hauskaa, kun adrenaliini virtaa. Tähän on viitattu myös videoiden kommenteissa.

Huoli nuoremmista

MTV Uutiset uutisoi eilen, että VR on tietoinen viikonloppuna tapahtuneesta tapauksesta.

– Tällaiset tilanteet ovat harvinaisia ja todella vaarallisia. Se on hengenvaarallista leikkiä, viestinnästä kommentoitiin sunnuntaina.

VR:n mukaan vastaavissa tilanteissa tulisi soittaa hätänumeroon 112.

Valokuvan ottaneen nuoren mukaan ilmiöön tulisi puuttua kouluissa.

– Asia tulisi ottaa puheeksi, jos toiminta jatkuu. Kuten VR:kin on todennut, radalle ei ole mitään asiaa.

18-vuotias nuori kantaa huolta nuorempien turvallisuudesta. Ilmiöön liittyy nuoren mukaan erityisiä vaaroja, jotka korostuvat talvella.

– Keula on talvisin erittäin liukas, joten jos ote lipeää, siinä lähtee henki pahimmassa tapauksessa.

Lue myös:

    Uusimmat