17-vuotias urheilija sai outoja hengitysvaikeuksia ja joutui päiviksi hengityskoneeseen –syyksi epäillään vaporisaattorin käyttöä

17-vuotiaan urheilijan keuhkot romahtivat – lääkärit epäilevät syyksi sähkötupakkaa 2:14

Texasilaisen 17-vuotiaan urheilijanuorukaisen Tryston Zohfeldin terveys romahti yllättäen tänä kesänä, ja hengitysongelmat veivät hänet lähes kolmeksi viikoksi sairaalaan. Kumman keuhkosairauden syyksi epäillään vaporisaattorin käyttöä.

Yhdysvalloissa on tullut kesän aikana ilmi parisataa vastaavaa tapausta, joissa keuhkosairauden epäillään olevan yhteydessä sähkötupakointiin tai esimerkiksi kannabiksen käyttöön vaporisaattorilla. 

Zohfeldin tapauksesta kertovat CNN ja CBS kuvailee nuorenmiehen olleen aiemmin terve ja urheilullinen, kunnes hänen terveytensä romahti yhtenä päivänä.

– Oksensin joka paikkaan, sydämeni ei lyönyt kunnolla ja en saanut henkeä, Zohfeld kertoo CNN:lle.

Sairaalassa hän joutui lopulta hengityskoneeseen, koska hänen keuhkonsa eivät toimineet, ja lääkärit vaivuttivat hänet keinotekoiseen koomaan.

Lääkärit tekivät lukuisia kokeita selvittääkseen, mikä urheilullista poikaa vaivaa. Kaikkien kokeiden tulos oli kuitenkin negatiivinen.

Viranomaiset selvittävät mysteeritapauksia

CNN:n mukaan mahdollisen syyn paljasti lopulta Zohfeldin serkku, joka kertoi kaksikon käyttäneen vaporisaattoria.

– Hän kävi hakemassa kaikki tarvikkeet kotoa ja toi ne sairaalaan, Zohfeld kertoo.

Vastaavia tapauksia on tullut ilmi useita viime aikoina, ja Yhdysvaltain terveysviranomaiset selvittävät keuhkosairauksien ja vaporisaattorien mahdollista yhteyttä.

Aiemmin elokuussa Illinoisin osavaltion terveysviranomaiset kertoivat sähkötupakkaa polttaneen potilaan menehtyneen selittämättömän hengitystiesairauden takia.

– Emme tiedä, mikä sen aiheuttaa. Paras arvaus tällä hetkellä on, että keuhkot tulehtuvat niin, ettei pysty hengittämään, sanoo lasten keuhkosairauksien lääkäri Karen Schultz CNN:n haastattelussa.

Lähes kolme viikkoa sairaalassa

Tryston Zohfeld joutui olemaan sairaalassa 18 päivää, mutta toipuu nyt hyvää vauhtia. 

– Minulle annettiin toinen mahdollisuus hyvästä syystä, Zohfeld sanoo.

Nuorukainen kertookin nyt haluavansa toimia varoittavana esimerkkinä.

Lue myös:

    Uusimmat