17-vuotias poika seurusteli 12-vuotiaan lapsen kanssa – sai sakot saatettuaan tytön raskaaksi

8:09
Mitkä tekijät altistavat hyväksikäytölle?

Hovioikeus muutti käräjäoikeuden antaman vapauttavan tuomion sakkorangaistuksessa liittyen tapaukseen, jossa 17-vuotias poika seurusteli 12-vuotiaan tytön kanssa. Osapuolet olivat seurustelun aikana yhdynnässä.

Tapaus sattui Uudellamaalla. Poika ja tyttö olivat seurustelleet viime vuonna noin 10 kuukauden ajan pojan ollessa lähes 18-vuotias ja tytön lähestyessä 13 ikävuottaan. Osapuolten mukaan suhde oli alkanut tavanomaisesta yhteydenpidosta ja edennyt hiljalleen seurustelusuhteeksi. He muun muassa katselivat yhdessä elokuvia, keskustelivat ja viettivät aikaa kaupungilla.

Poika oli esitellyt tytön myös vanhemmilleen, mutta he olivat valehdelleet tytön olevan todellista ikäänsä vanhempi.

Tyttö tuli raskaaksi

Suhteen aikana osapuolet olivat yhdessä päättäneet yhdynnästä, vaikka pojan kerrottiin kerran aiemmin kieltäytyneen yhdynnästä tytön kanssa. Vaikka osapuolten mukaan teossa käytettiin kondomia, oli tyttö tullut teon johdosta raskaaksi. Raksaus keskeytettiin lääkkeellisesti 8. raskausviikolla. Pojan todettiin olleen sukupuoliyhteydessä kerran aiemmin ennen tytön kanssa aloitettua suhdetta.

Suhde jatkui yhdynnän jälkeen, mutta myöhemmin pari päätti lopettaa suhteen.

– Osapuolten välillä on ollut aitoa välittämistä ja ystävyyttä, oikeuden tuomiossa kuvaillaan.

Pojan olisi pitänyt pidättäytyä suhteesta

Hovioikeuden päätettäväksi tuli, voiko asiassa soveltaa niin sanottua rajoitussäännöstä. Sen mukaan seksuaalinen yhteys suojaikärajan ylittävän ja alittavan henkilön välillä jätetään katsomatta lapsen seksuaaliseksi hyväksikäytöksi, jos teko ei loukkaa kohteen seksuaalista itsemääräämisoikeutta eikä osapuolten iässä sekä henkisessä ja ruumiillisessa kypsyydessä ole suurta eroa.

Osapuolten suhteeseen ei liittynyt oikeuden mukaan painostamista tai muuta, joka estäisi tyttöä päättämästä seurustelusta tai sukupuoliyhteydestä. Pojan ja tytön ikäero oli kuitenkin lähes tarkalleen viisi vuotta, ja osapuolten iän ja harrastetun yhdynnän perusteella oikeus piti ikäeroa suurena.

– Lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä koskevan sääntelyn tarkoitus on lapsen terveyden suojeleminen ja turvaaminen myös sellaisilta teoilta, joihin lapsi on antanut suostumuksensa, jos hänen on katsottava olleen liian nuori ryhtymään suostumaansa seksuaaliseen kanssakäymiseen, tuomiossa todetaan.

Mies tuomittiin lopulta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä 60 päiväsakon rangaistukseen, joka tarkoitti vuonna 2000 syntyneen pojan tuloilla 360 euron seuraamusta.

Mies tuomittiin lisäksi korvaamaan tytölle abortin aiheuttamasta vatsankivusta 500 euron korvaus ja 1000 euroa rikoksen aiheuttamasta kärsimyksestä. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja