Aikuinen mies harrasti seksiä 15-vuotiaan kanssa, mutta syytteet hylättiin – suojaikärajasta huolimatta tuomiota ei aina anneta

Miten seksuaalirikokset saadaan loppumaan? 16:57
Huomenta Suomessa on pohdisttu, miten seksuaalirikoksia voisi vähentää. Viime viikkoina Suomessa ovat puhuttaneet erityisesti lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset.

Itä-Suomen hovioikeus on pitänyt voimassa Pohjois-Savon käräjäoikeuden viimevuotisen ratkaisun, jossa täysi-ikäisen miehen syytteet törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä hylättiin.

Tekoaikaan 18 vuotta ja 8 kuukautta vanha mies ja 15 vuoden 6 kuukauden ikäinen nuori olivat olleet keskenään sukupuoliyhteydessä.

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tapaan, ettei miehen ja nuoren välinen runsaan kolmen vuoden ikäero ollut niin merkittävä, että teosta pitäisi rangaista.

– Hovioikeus on katsonut, ettei vastaaja ole vaikuttanut asianomistajan tahdonmuodostukseen ennen yhdyntää epäasiallisella tavalla siten, ettei asianomistaja ole kyennyt päättämään itsenäisesti ja tasavertaisesti seksuaalisesta kanssakäymisestään vastaajan kanssa, päätöksen julkisessa selosteessa kerrotaan.

Lain mukaan lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä tai törkeänä lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä ei pidetä tekoa, joka ei loukkaa kohteen seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja jonka osapuolten iässä sekä henkisessä ja ruumiillisessa kypsyydessä ei ole suurta eroa. 

Oikeuden mukaan kypsyydessä ei suurta eroa

Henkilöt tapasivat joulukuussa 2017, 15-vuotiaan mukaan hänen oltuaan päihtyneenä vailla yösijaa.

Syyttäjä vaati miehelle nuoren seksuaalisen kokemattomuuden perusteella tuomiota törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Käräjäoikeuden mukaan ei kuitenkaan ollut riittävää näyttöä siitä, ettei sukupuoliyhteys olisi tapahtunut yhteisymmärryksessä.

– Kysymys on ollut vapaaehtoisuuteen perustuvasta nuorten välisestä seksuaalisesta kanssakäymisestä. Osapuolten iässä sekä henkisessä ja ruumiillisessa kypsyydessä ei ollut havaittavissa suurta eroa, käräjäoikeus tuolloin perusteli.

Lue myös:

    Uusimmat