Mainos

17-vuotias jakoi kostopornoa muslimityttöystävästään – nainen suljettiin perheestä ja pelkäsi kunniaväkivaltaa

Mies tuomittiin keskiviikkona törkeästä kunnianloukkauksesta, kun hän oli 17-vuotiaana jakanut eron jälkeen videon, jossa harrastaa esiaviollista seksiä silloisen tyttöystävänsä kanssa. Sekä mies että nainen olivat muslimitaustaisia. Mies jakoi videon vuoden 2016 elokuussa entisen tyttöystävänsä kahdelle veljelle ja kahdelle siskolle.

Ristiriitaista kertomukset olivat sen osalta, miksi mies halusi halventaa naista videon julkaisulla. Naisen mukaan mies yritti vaatia heitä palaamaan yhteen, miehen mukaan taas nainen oli jatkanut soittelua, vaikka suhde oli jo päättynyt. Riidatonta kuitenkin oli, että video oli jaettu kunnianloukkaustarkoituksessa.

Voi aiheuttaa kunniaväkivaltaa

Oikeus katsoi, että videon jakaminen oli omiaan aiheuttamaan kärsimystä. Vaikka henkilön vakaumuksellisella ei oikeuden mukaan ole lähtökohtaisesti vaikutusta teon arvioinnissa, se voi vaikuttaa kärsimyksen laatuun ja suuruuteen.

Kumpikaan osallisista ei käsittelyn mukaan harjoittanut aktiivisesti islamin uskoaan. Muslimitausta kuitenkin oli oikeuden mukaan omiaan vaikuttamaan teon seurauksiin.

– Asian käsittelyssä onkin tältä osin käynyt ilmi, että seksiä sisältävän videon levittäminen uskottavasti voisi aiheuttaa sen, että (uhri) musliminaisena tai naispuolisena muslimiyhteisön jäsenenä olisi saattanut joutua videon leviämisen seurauksena esimerkiksi vakavan väkivallan eli niin sanotun kunniaväkivallan kohteeksi tai että videon leviämien jälkeen hänet on ainakin jossain määrin suljettu yhteisön ulkopuolelle, oikeus arvioi tuomiossa.

Nainen: Veli halusi tappaa, "heitettiin" perheestä

Naisen mukaan videon julkaiseminen aiheuttikin hänelle ongelmia.

– Videon levittäminen oli aiheuttanut (naisen) perheessä vaikeuksia, hänen vanhempi veljensä olisi halunnut tappaa (naisen) ja pikkuveljensä oli kieltänyt siskonsa. Lopulta tilanne oli johtanut siihen, että (nainen) oli ”heitetty” perheestä pois, nainen kertoi tuomion mukaan.

Lisäksi tieto videosta oli levinnyt koko afgaaniyhteisöön, ja naisen ystävien perheet kielsivät ystäviltä yhteydenpidon naisen kanssa. Osa ystävistä kuitenkin jatkoi yhteydenpitoa naisen kanssa kielloista huolimatta.

Naisen mukaan videon leviäminen johti siihen, että hän lopetti opiskelunsa, häntä oli syytetty videosta muslimiyhteisössä ja hän oli kärsinyt stressistä ja itseluottamuksen ongelmista. Hän kuvaili myös saaneensa itsemurha-ajatuksia.

Mies puolustautui vetoamalla naisen käytökseen

Mies puolustautui vastauksessaan toteamalla, että naisen kokema kärsimys ei ollut suurta, koska nainen ei ollut itse käyttäytynyt tavalla, jota muslimikulttuurilta edellytetään.

Espoon käräjäoikeus katsoi, että videon levittänyt mies aiheutti naiselle suurta kärsimystä ja tämän olisi täytynyt pitää sitä teon todennäköisenä seurauksena. Lisäksi oikeus katsoi, että naisen kärsimystä olisi pidettävä suurena, vaikka teko ei olisikaan tapahtunut muslimikulttuurissa.

Mies tuomittiin törkeästä kunnianloukkauksesta nuorena henkilönä sekä rattijuopumuksesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta 60 päiväksi ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi tämä tuomittiin maksamaan uhrille 3000 euron korvaukset.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.