16-vuotias poika käytti moottorisahaa collegehousuissa ja sai osuman jalkaansa – kesätyöntekijöille "ei ollut tapana" hankkia suojavarusteita: Porin kaupungille 20 000 euron yhteisösakko

Satakunnan käräjäoikeus on määrännyt Porin kaupungille 20 000 euron yhteisösakon työturvallisuusrikoksesta.

Oikeuden käsiteltävänä oli tapaus, jossa 16-vuotias kaupungin kesätyöntekijä leikkasi moottorisahalla polveensa tikkejä vaatineen haavan kesällä 2016.

Oikeuden mukaan Porin palveluliikelaitoksessa oli vuosia laiminlyöty kesätyöntekijöiden suojavarusteita ja perehdytystä.

Pojalla ei ollut suojavarusteita

Syytteen mukaan poika oli laitettu raivaamaan moottorisahalla pajukkoa, vaikka hänellä ei ollut tarvittavia henkilönsuojaimia, moottorisaha ei ollut työhön tarkoituksenmukainen väline ja hänen saamansa opastus ja valvonta olivat puutteellisia.

Pojalla oli raivaustöissä jalassaan collegehousut ja lenkkarit. Hän kertoi, että kesätyöntekijöille oli päivittäin jaettu suojavarusteista silmä- ja kuulosuojaimet. Kun hän oli kysynyt muita suojausvarusteita, hänelle oli vastattu, ettei niitä taloudellisista syistä voida jakaa.

Poika oli myös kysynyt käyttöönsä työhön paremmin sopivaa raivaussahaa, mutta koska se oli huollossa tai muuten poissa käytöstä, hänelle annettiin moottorisaha. Töiden loppuvaiheessa poika horjahti, ja sahan pyörivä terä leikkasi hänen jalkaansa.

Useita vakavia työtapaturmia

Käräjäoikeuden mukaan asiassa esitetyistä tarkastuskertomuksista ilmenee, että Porin kaupungin palveluliikelaitoksella oli ollut vakiintunut, jo vuosia jatkunut tapa jättää hankkimatta suojavarusteita kesätyöntekijöille.

Kesään 2016 asti he eivät olleet saaneet muita henkilösuojaimia kuin kuulo- ja näkösuojaimet siitä huolimatta, että kaupungin työntekijöille oli vuosina ennen pojan tapaturmaa sattunut useita vakavia työtapaturmia.

Oikeuden mukaan myös nuorten työntekijöiden saama ohjeistus ja koulutus oli ollut puutteellista.

Yhteisösakon lisäksi jutussa tuomittiin myös palveluliikennelaitoksen johtaja ja työnjohtaja.

Johtaja tuomittiin työturvallisuusrikoksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta 20 päiväsakkoon, joista kertyy hänen tuloillaan maksettavaa 1 180 euroa. Työnjohtaja sai työturvallisuusrikoksesta kymmenen päiväsakkoa, yhteensä 360 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat