16-vuotias teki vaarallista työtä yksin ja putosi yli 2 metrin korkeudelta – yritykselle tuomio

Oulun käräjäoikeus on tuominnut tavarataloyhtiön 10 000 euron sakkoihin työturvallisuusrikoksesta.

Sakot tulivat heinäkuun 2019 tapahtuneesta työtapaturmasta ylivieskalaisen varaston pihalla.

Tapaturmassa osallisena ollut 16-vuotias kesätyöntekijä oli ajanut trukin peräkärrypinon eteen ja noussut noin 230 senttimetriä korkean peräkärrykasan päälle.

Tämän jälkeen hän oli alkanut irrottaa pinon päällimmäisenä olevaa peräkärryä. Tarkoituksena oli kiinnittää peräkärryn ympärille liinat ja nostaa se alas.

Kesätyöntekijä oli kuitenkin astunut harhaan, pudonnut pinon päältä ja jäänyt roikkumaan jalastaan trukin piikeissä kiinni oleviin liinoihin.

Lopulta hän putosi maahan yli kahden metrin korkeudelta ja loukkaantui lievästi.

Oikeuden mukaan trukkityö lasketaan vaaralliseksi 16-17-vuotiaalle työntekijälle, minkä vuoksi tästä on tehtävä ennakkoilmoitus työsuojeluviranomaiselle. Asiaan vaikutti myös se, että hän teki tehtävää yksi ilman työnjohdon valvontaa.

Hänellä oli ollut mukanaan yhtiön päivystyspuhelin, johon muilta osastoilta tulleet toimeksiannot ovat saapuneet.

Käräjäoikeuden mukaan juuri päivystyspuhelimen uskominen vaarallista työtä tekevälle nuorelle osoittaa, että kesätyöntekijän työturvallisuudesta nuorena henkilönä ei ole riittävästi huolehdittu.

Oikeus katsoi tuomiossaan, että myymäläpäällikkö ja hyllytyspäällikkö ovat laiminlyöneet työn vaarojen selvittämisen ja arvioinnin sekä erityisesti nuoria työntekijöitä koskevien säännösten noudattamisen.

Oikeus totesi laajemminkin, että yhtiössä työturvallisuuslainsäädännön noudattaminen nuorten työntekijöiden osalta oli laiminlyöty kauttaaltaan. Yhtiön olisi pitänyt ilmoittaa nuorten osallistumisesta vaaralliseen työhön.

– Laiminlyömällä nuoria työntekijöitä koskevan lainsäädännön noudattamisen yhtiön toiminnassa ei ollut noudatettu vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta työturvallisuusrikoksen ehkäisemiseksi, työsuojeluviranomaisena toimivan ja asiasta kertovan Pohjois-Suomen avin tiedotteessa todetaan.

Katso myös:

Teijo joutui työtapaturman vuoksi pysyvästi pyörätuoliin –  työnjohtajalle 7000 euron sakot 0:33
Teijo joutui työtapaturman vuoksi pysyvästi pyörätuoliin – työnjohtajalle 7000 euron sakot

Lue myös:

    Uusimmat