Kesätyöntekijän jalka ruhjoutui irti työtapaturmassa tehtaassa – työkaveri traumatisoitui luullessaan kollegansa kuolevan

Tehtaalla tapahtunut työtapaturma toi tuomiot joukolle vastuuhenkilöiksi katsottuja miehiä ja kolmelle yritykselle.

Onnettomuus tapahtui SSAB:n tehtaassa Raahessa toukokuussa 2020. Se liittyi huoltotöihin, joissa oli tarkoitus tiivistää maalauslinjan pölynpoistolaitteiston saumoja.

Työtä varten kaksi miestä oli asentamassa rakennustelinettä suppilomaisen laitteen sisälle toisen heistä seistessä sen pohjalla ruuvikuljettimen päällä. 

Jostain syystä ruuvikuljetin oli käynnistynyt, ja pyörimällä vetänyt kesätyöntekijänä toimineen miehen turvajalkineessa olleen jalkaterän laitteeseen leikaten sen kokonaan irti. Miehen oikea jalka amputoitui sääritasolta ja vasempaan jalkaan tuli ruhjeita.

Tilanne olisi voinut päättyä myös paljon pahemmin, sillä oikeudessa kuultu tehtaan työntekijä kertoi olleensa sivummalla kuulleensa avunhuudot. Hän juoksi tämän jälkeen lyömään hätäpainikkeet pohjaan.

Ei ole tiedossa, miten vakavia vammoja olisi syntynyt, jos laite ei olisi pysähtynyt.

Jalka amputoitiin, työtoveri traumatisoitui

Uhri loukkaantui vakavasti, ja hänen työtoverinsa oli antanut hänelle ensiapua. Hän oli pidellyt uhrin jalkaa kohotetussa asennossa ja puristanut jalan tynkää estääkseen toveriaan vuotamasta kuiviin.

Pelastushenkilökunta joutui leikkaamaan seinämän auki päästäkseen pelastamaan uhria.

Uhri itse kertoi luulleensa kuolevansa tilanteessa. Hänet oli kuljetettu helikopterilla sairaalaan, jossa hänet leikattiin heti.

Uhrin paranemisprosessi oli pitkä. Vaikka miehellä on nykyään proteesi, hänelle on yhä toisinaan kipuja, eikä aina pysty kävelemään ollenkaan. Hän on joutunut muuttamaan elämäntapojaan vamman ja kipujen rajoittamana, eikä voi tehdä kuin kevyttä varastotyötä.

Tuomiosta käy ilmi, että tapaus oli uhria auttaneelle työkaverille traumaattista siinä määrin, että hän oli jonkin aikaa tapahtuneen jälkeen työkyvytön.

Firmoille ja niiden vastuuhenkilöille isot laskut

Viisi henkilöä tuomittiin kukin työturvallisuusrikoksesta ja kahdesta vammantuottamuksesta. Heidän katsottiin toimineen huolimattomasti turvallisuusasioiden hoitamisessa. Heidän tittelinsä vaihtelivat aina erilaisista työnjohtajista liiketoimintajohtajaan. Sakot vaihtelivat 70 päiväsakosta 50 päiväsakkoon. Tämä tarkoitti suurimmillaan reippaasti yli 6000 euron seuraamusta.

Myös yritykset itsessään joutuivat vastuuseen tapahtuneesta. Elcoline Plant Service Oy:lle ja SSAB Europe Oy:lle määrättiin kummallekin 25 000 euron yhteisösakko. Ramirent Finland Oy:lle maksettavaksi 20 000 euron yhteisösakko.

Kolme yhtiötä ja kolme tuomituista henkilöistä määrättiin korvaamaan koneessa ruhjoutuneelle uhrille 13 000 euroa kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta, 600 euroa kosmeettisesta haitasta ja 22 900 euroa jalan amputoitumisen aiheuttamasta pysyvästä haitasta.

Toveriaan auttanutta työkaveri sai kolmelta yhtiöltä ja niiden kolmelta työntekijältä 2000 euron korvauksen psyykkisen häiriön aiheuttamasta tilapäisestä haitasta.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Teijo joutui työtapaturman vuoksi pysyvästi pyörätuoliin –  työnjohtajalle 7000 euron sakot 0:33
Katso myös: Sodankyläläinen Teijo menetti kävelykykynsä vain 21-vuotiaana, kun kivi putosi hänen päähänsä ja selkäänsä maanalaisen kaivoksen tunnelissa. Teijo joutui työtapaturman vuoksi pysyvästi pyörätuoliin ja hänen työnjohtajansa sai 7000 euron sakot.

Lue myös:

    Uusimmat