Mainos

16 faktaa, jotka voivat pelastaa henkesi – nämä jokaisen pitäisi tietää

Tiedätkö kuinka toimia, jos joudut eksyksiin tai lentokone putoaa mereen? Nämä ohjeet voivat parhaimmassa tapauksessa pelastaa henkesi. 

Kaikki tietävät, ettei autoa ajaessa tulisi puhua puhelimessa tai kättä laittaa kuumalle levylle. Näiden yleisten tosiasioiden lisäksi on olemassa joukko turvallisuuteen liittyviä neuvoja, jotka kannattaa painaa mieleen hätätilanteiden varalle. 

1. Vältä vilustuminen

Kastumisen ja kylmettymisen välillä on tutkitusti selvä yhteys. Jos haluat pitää kehosi lämpimänä, investoi materiaaleihin, jotka poistavat kosteuden nopeasti iholtasi. Jos kastut, riisu mahdollisimman nopeasti märät vaatteet päältäsi. 

2. Älä käytä puhelinta kadulla

Turvallisuusasiantuntija Murali Krishnan mukaan puhelimen käyttö kävellessä ei ole mahdollista ilman, että aiheutat samalla huomattavan turvallisuusriskin. Puhelinta käyttäessä aivot eivät pysty reagoimaan ympäristön ärsykkeisiin, kuten sinua lähestyvään autoon.

3. Älä syö lunta

Yritä vältellä lumen syömistä niin pitkään kuin mahdollista. Insinööri Lia Lavoie muistuttaa, että keho joutuu käyttämään runsaasti energiaa muuttaakseen aineen olomuodosta toiseen. Lumen syöminen nesteyttää vain vähän, mutta laskee nopeasti kehon lämpötilaa. 

4. Täytä pelastusliivi vasta koneen ulkopuolella

Jos lentokone joutuu tekemään hätälaskun veteen, älä missään tilanteessa täytä pelastusliivejä koneen sisällä. Tämä toimintatapa voi tehdä koneesta poistumisen mahdottomaksi. Joten, ui ensin ulos koneesta ja täytä liivit vasta sen jälkeen.

5. Voit pelastaa itsesi tukehtumiselta

Heimlichin ote on tunnettu keino kurkkuun jumiutuneen ruoanpalan poistamiseksi. Jos apua ei ole saatavilla, voit pelastaa myös itse itsesi. Mene maahan kontilleen kämmeniesi varaan ja vedä kätesi pois alta niin, että rintakehäsi iskeytyy maahan. Tämä muistaminen voi pelastaa henkesi!

6. Ota antihistamiini mukaan retkelle

Jos olet lähdössä johonkin uuteen paikkaan, kuten telttailemaan, ota mukaasi vahvaa allergialääkettä. Et voi koskaan tietää, milloin sinua pistää jokin allergiaa aiheuttava ötökkä tai päädyt syömään marjoja, joille et tiennyt olevasi allerginen.

7. Tunne rajasi

Asiantuntija Ruchin Agarwalin mukaan ihmisten tulisi tiedostaa fyysiset rajoitteensa, eikä luoda ympärilleen paniikkia. Ihminen selviytyy ilman happea kolme minuuttia, kolme tuntia ilman suojaa äärimmäisissä sääolosuhteissa, kolme päivää ilman vettä ja kolme viikkoa ilman ruokaa.

8. Älä sammuta vedellä tulipaloa

Jos pannu syttyy palamaan keittiössäsi, älä missään nimessä yritä sammuttaa paloa vedellä. Vesi haihtuu hetkessä ja tekee liekeistä entistä korkeampia. Liekit eivät kuitenkaan pala ilman happea, joten tukahduttaminen on tehokkain ja nopein tapa sammuttaa palo.

9. Älä poista vierasesinettä kehostasi

Toivottavasti et koskaan joudu turvautumaan tähän neuvoon. Jos kehoosi kuitenkin joskus joutuu veitsi tai muu terävä esine, älä yritä poistaa sitä, vaan jätä se paikalleen. Esine tukkii verenvuodon siksi aikaa, kunnes pääset lääkäriin.

10. Älä murehdi koko lentoa

Useimmat lento-onnettomuudet tapahtuvat nousun ja laskun aikana. Sinun ei siis kannata olla huolissaan koko lentomatkaasi, ainoastaan kolme minuuttia lennon alusta ja kahdeksan minuuttia lopusta. 

11. Savu tappaa liekkejä useammin

Suurin osa tulipalon aiheuttamista kuolemista johtuu savusta, ei liekeistä. Jos joudut poistumaan palavasta talosta, yritä kulkea mahdollisimman lähellä lattiaa ja välttää savun pääsemistä keuhkoihisi.

12. Toimi näin loukattuasi itsesi julkisella paikalla

Jos loukkaannut julkisella paikalla, yritä olla lietsomatta joukkohysteriaa. Psykologisten tutkimusten mukaan loukkaantuneen kannattaa valita joukosta yksi henkilö, jota pyytää auttamaan tai hälyttämään apua. Suuressa joukossa ihmiset luulevat automaattisesti, että joku muu on jo hälyttänyt apua, jolloin apu voi loppupeleissä jäädä saamatta. 

13. Taskulamppu voi pelastaa hyökkääjältä

Sen sijaan, että kantaisit aina mukanasi laitonta pippurisumutetta mahdollisen hyökkääjän varalta, pidä mukanasi tehokasta taskulamppua. Varsinkin pimeällä taskulampun osoittaminen hyökkääjän silmiin lamaannuttaa henkilön hetkeksi, jolloin sinulle jää aikaa paeta.

14. Jos eksyt, seuraa virtaavaa jokea

Jos eksyt vuoristossa, pyri seuraamaan alaspäin virtaavaa puroa tai jokea. Ne päätyvät aina suurempien vesistöjen luokse, joissa todennäköisesti on asutusta.

15. Käytä kondomia vesivarastona

Jos sinun tarvitsee varastoida nopeasti suuri määrä vettä, käytä siihen kondomia. Kondomi on elastista ja kestävää materiaalia, jonka avulla voit säilöä litrankin vettä.

16. Ole aina valmiina

Tutkija John Ewingin mukaan ihmisillä on taipumusta ajatella, että kaikki kääntyy aina parhain päin. Tästä syystä ihmiset eivät välttämättä osaa toimia parhaalla mahdollisella tavalla vaaratilanteiden osuessa kohdalle. Ole siis henkisesti valmistautunut siihen, että juuri sinä voit joutua avaamaan lentokoneen hätäoven, vaikka et istuisikaan hätäuloskäynnin kohdalla.

+1:

6:04

Lähde: BusinessInsider 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.