15-vuotias lähes jyräsi jalankulkijat paetessaan kolaripaikalta varastetulla autolla – katso video

Teini melkein jyräsi jalankulkijat paetessaan kolaripaikalta varastetulla autolla 1:25
Video näyttää, miten teini lähes ajoi jalankulkijoiden päältä paetessaan kolaripaikalta jalkakäytävän kautta.

Omin luvin auton käyttöönsä ottanut 15-vuotias sai ehdotonta vankeutta paettuaan kolaripaikalta jalkakäytävää pitkin. Jalankulkijoiden piti väistää autoa, jotta eivät jäisi alle. Auto palautui omistajalleen pahoin vaurioituneena.

Teinipojan tuomioon johtaneet teot tapahtuivat Turun seudulla viime kesänä. Hän oli yhdessä 16-vuotiaan toverinsa kanssa vienyt eräässä pihassa olleen Hondan ja lähteneet ajelemaan. Avaimet he olivat näpistäneet asunnosta, jossa he olivat vasta vierailleet.

Pakenivat vaarallisesti kolaripaikalta – auto omistajalle murjottuna

Seuraavana päivänä 15-vuotias joutui autolla liikenneonnettomuuteen, kun hän ajoi liikennevaloihin pysähtyneen auton perään. Pojalla oli tuolloin veressään kannabista ja rauhoittavia lääkkeitä. Autoon oli tässä vaiheessa vaihdettu toisen auton kilvet.

Pojat olivat hetkeksi nousseet tarkastelemaan peltivahinkoja, mutta istuneet sen jälkeen takaisin autoon. Muutaman metrin peruutuksen jälkeen teinikuski koukkasi voimakkaasti kiihdyttäen jalkakäytävälle ja kaahasi sitä pitkin risteykseen ja päin punaisia suojatien kautta autotielle. 

Matkalla kaksi jalankulkijaa joutui väistämään välttääkseen päälle-ajon.

Pojan vastuuton temppuilu tallentui liikennekameraan, jonka tallenteen voit katsoa videon alusta.

Kun poika ja auto tavoitettiin, oli ennen omin luvin tehtyä käyttöönottoa hyvässä kunnossa ollut auto muuttunut kauttaaltaan naarmuttuneeksi ja lommoiseksi. Myös sen vanteet olivat vaurioituneet. Auton omistaja kertoi, että auto oli mennyt lunastukseen.

Aiempi kova tuomio pienensi teinin tuomiota

Oikeus katsoi, että oikeudenmukainen rangaistus pojan teoista olisi olut neljä kuukautta vankeutta.

– [Poika] on paennut tekopaikalta taajama-alueella vilkkaasti liikennöitynä ajankohtana jalkakäytävän kautta useita kymmeniä metrejä ajamalla ja aiheuttanut sellaisia vaaratilanteita, joissa mahdollisesta törmäyksestä olisi aiheutunut suurella todennäköisyydellä vähintäänkin vakavia loukkaantumisia, oikeus arvioi.

Oikeus kuitenkin otti huomioon sen, että asia olisi voitu ratkaista samassa oikeudenkäynnissä, jossa poika sai kahden vuoden ehdottoman vankeustuomion törkeästä ryöstöstä. Tämä alensi tuomiota.

Vuonna 2007 syntynyt poika sai nuorena henkilönä tehdyistä moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta, näpistyksestä, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, rattijuopumuksesta, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta, toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidosta sekä huumausaineen käyttörikoksesta 20 päivän vankeustuomion. Aiemman rikollisuuden vuoksi tuomio määrättiin ehdottomana. 

Auton pojan kanssa vienyt 16-vuotias selvisi 32 päiväsakolla. Kaksikolle tuli kuitenkin maksettavaksi korvauksia vahingoista.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat