15-vuotias ei saanut vastauksia Snapchatissa ja päätyi epätoivoiseen tekoon – äiti haluaa palveluihin korkeamman ikärajan

Millainen ihminen suunnittelee itsemurhaa? 2:50
Miksi ihminen päätyy yrittämään itsemurhaa? Haastateltavana Itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö Marena Kukkonen.

15-vuotiaan Rubyn kuolemasta on jo kaksi vuotta. Nyt tytön äiti haluaa nostaa somepalveluiden ikärajan 16 vuoteen.

Englantilainen Julie halua nostaa somepalveluiden ikärajan 16 vuoteen. Nainen menetti tyttärensä itsemurhalle; nyt kaksi hänen muuta lastaan kärsii mielenterveyden ongelmista.

Englantilaisäiti syyttää ongelmista osaltaan sosiaalisen median palveluja ja niiden aiheuttamia paineita. Aiemmin tutkimuksissa on selvitetty, että sosiaalisen median käyttö todella masentaa nuoria ja että Facebookin ahkerimpien käyttäjien aivoissa on vähemmän harmaata ainetta.

"Hänellä oli matala itsetunto"

Julien tytär Ruby Seal teki itsemurhan 15-vuotiaana vuonna 2017. Julien mukaan Ruby kasvoi hauskasta, nokkelasta lapsesta teini-ikäiseksi, joka oli epävarma ja monien muiden tapaan aina kiinni älypuhelimessaan.

– Hänellä oli matala itsetunto ja huono itsearvostus. Olen varma, että mikäli sosiaalista mediaa ei olisi olemassa, Ruby olisi edelleen kanssamme, Julie kuvailee 7newsille.

Liittyi sosiaaliseen mediaan jo 12-vuotiaana

Ruby liittyi sosiaaliseen mediaan jo 12-vuotiaana, mutta käytti palveluja aluksi vain Julien valvovan silmän alla. Pian ongelmat kuitenkin alkoivat: tyttö upposi sosiaalisen median maailmaan, jättäytyi pois "tosielämän" menoista ja pohti usein, pitävätkö muut hänestä oikeasti.

Ruby. Selaa kuvia nuolilla. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Tyttö oli äidin mukaan erityisesti Snapchat-palvelun lumoissa. Ruby myös vahingoitti itseään. Julien mukaan sosiaalinen media rapautti tytön mielenterveyttä entisestään.

Kysyi ystäviltään, miten nämä suhtautuisivat itsemurhaan

Rubyn vajotessa yhä syvemmälle sosiaaliseen mediaan Julie ja tyttö riitelivät netin käytöstä. Kun Julie sammutti perheen kodin langattoman verkon, Ruby käytti mobiilidataa ja kerrytti useiden satasten laskun.

Julie takavarikoi tytön puhelimen, mutta tämä etsi yöllä käsiinsä iPadin ja lähetti ystävilleen viestejä Snapchatissa.

7newsin mukaan Ruby kysyi viesteissä ystäviltään, mitä he tekisivät, jos hän tappaisi itsensä. Aamuun mennessä yksikään ystävistä ei ollut vastannut. Samana päivänä Ruby odotti, että on kotona yksin, ja riisti sitten oman henkensä.

Vaatii lakimuutosta some-palveluihin

Nyt, kaksi vuotta Rubyn kuoleman jälkeen, Julien teini-ikäiset tyttäret kärsivät mielenterveysongelmista. Julie uskoo, että puhelinten ja sosiaalisen median käyttö eristää lapsia vanhemmista, jotka voisivat tukea ja auttaa heitä aidosti. Samalla some luo paineita ja tuottaa lasten silmien eteen jatkuvasti kuvia "täydellisistä elämistä". 

– Keskusteluja ei enää käydä vanhempien ja lasten välillä, kuten pitäisi. Lasten pitäisi tulla meidän luoksemme etsimään apua ja tukea elämässä, ei mennä virtuaalimaailmaan, joka ei voi antaa heille vastauksia, joita he kaipaavat, Julie kuvaili ITV Newsin haastattelussa.

Jos video ei näy, katso se täällä.

Julie vaatiikin Isoon-Britanniaan lakimuutosta. Rubyn lakina tunnettu vetoomus vaatii kaikkien some-palveluiden ikärajan nostamista 16 ikävuoteen niin, että niiden käyttäminen olisi nuoremmille laitonta.

Kansalaisadressissa on jo yli 3000 allekirjoitusta.

Tyttö ei ollut "koukussa"

Julien mukaan Ruby ei ollut "koukussa someen"; hän oli tavallinen tyttö, jonka kohtalo koskettaa monia. Naisen mukaan syy ei ole vanhempien, jotka varmasti tunnistavat sosiaalisen median huonot vaikutukset, mutta ovat voimattomia kaveripaineen ja muiden odotusten edessä.

– Meille ei oikeasti anneta vaihtoehtoa, koska heille (nuorille) on normi käyttää sosiaalista mediaa. Vaikka meistä olisi parempi, ettei niin olisi, Julie kuvailee.

Lue myös:

    Uusimmat