15 keksintöä, joiden takana on nainen

Tiesitkö, että muun muassa auton lämmitin ja tuulilasinpyyhkijät ovat naisten keksimiä asioita? Katso myös muut, kenties yllättävätkin, naisten tekemät keksinnöt!

Valvontakamera

New York Cityn poliisit vastasivat hätäpuheluihin Van Brittan Brownin mielestä liian hitaasti, joten hän kehitteli järjestelmän suljetussa piirissä toimivalle televisiovalvonnalle, tutummin valvontakameralle. Vuonna 1969 tehty keksintö loi pohjan moderneille valvontakameroille.

Keskuslämmitys

Alice Parker kehitteli kaasulla toimivan asunnon keskuslämmityksen vuonna 1919. Vaikka hänen keksintöään ei koskaan varsinaisesti rakennettu, toimii se innoituksena nykyaikaisissa keskuslämmitysjärjestelmissä. Parker oli myös ensimmäinen, joka keksi ajatella, että maakaasua voisi hyödyntää tavallisten kotien lämmityksessä.

Modernit rintaliivit

Ensimmäistä kertaa molemmille rinnoille saatiin erillinen tuki tämän keksinnön myötä, jonka Mary Phelps Jacob teki vuonna 1914.

Tiskikone

Lukemattomia avioliittoja pelastaneen keksinnön teki Josephine Cochrane vuonna 1887. Hän markkinoi astianpesukonetta hotellinomistajille ja saapui tuohon aikaan kaikkien kauhuksi tapaamisiin ilman aviomiestä tai miespuolista sukulaista saattajanaan.

Poljettava roskakori

Lilian Gilbreth paranteli jo olemassa olevia tavaroita pienillä, mutta ratkaisevilla seikoilla. 1900-luvun alussa hän suunnittelu hyllyt jääkaapin sisään, teki purkinavaajasta yksinkertaisemman käyttää ja helpotti siivoamista aukipolkaistavalla roskakorilla.

Jäätelökone

Nancy Johnson keksi jäätelökoneen 1843 ja patentoi suunnittelun, jota käytetään yhä nykyaikaisissa jäätelönvalmistuskoneissa.

Pelastuslautta

Eräänä päivänä vuonna 1882 Maria Beasley katseli merelle ja totesi: “Ihmisten ei pitäisi kuolla valtavissa liikenneonnettomuuksissa”. Niinpä hän kehitteli pelastuslautan. Lisäksi Beasley keksi myös tynnyrinvalmistuslaitteen, joka teki hänestä rikkaan.

Tuulilasinpyyhkijät

Maaseudulla asunut Mary Anderson matkusti New Yorkiin talvella 1903 ja näki, kuinka autojen ikkunat peittyivät lumeen ajon aikana. Autoilijoiden oli siis pakko pysähdellä vähän väliä pyyhkimään tuohon aikaan harvinaisten ajokkiensa tuulilasia puhtaiksi. Tällöin Anderson keksi asentaa kumilastoista tehdyt pyyhkimet tuulilasiin. Lisäksi kahta pyyhkijänsuklaa käytettäessä hän keksi laittaa sulat kulkemaan epätahdissa, etteivät ne aiheuttaisi hypnoottista liikettä kuskin näkökenttään.

Monopoly-peli

Erään kaikkien aikojen tunnetuimman lautapelin keksi Elizabeth Magie vuonna 1904. Vaikka Monopolyn keksijänä pidetään yleensä Charles B. Darrow’ta, ennätti Magie patentoida samalla idealla toimivan The Landlord’s Game -kiinteistöpelinsä melkein 30 vuotta aikaisemmin.

Sähkökäyttöinen jääkaappi

Florence Parpart keksi modernin sähkökäyttöisen jääkaapin vuonna 1914. Tämän lisäksi hän patentoi kadunpuhdistuskoneen vuonna 1900.

Olut

Oluthistorijoitsija Jane Peyton väittää, että muinaiset mesopotamialaiset naiset olivat ensimmäisiä, jotka kehittivät, myivät ja jopa joivat olutta. Tarkkaa ajankohtaa keksinnölle on mahdotonta määrittää, mutta Mesopotamiassa eläneillä sumerilaisilla oli jopa oma olutta suojellut jumalatar, Ninkasi.

Moderni hiusharja

Vuonna 1898 Lyda Newman keksi tehdä hiusharjasta kestävämmän ja lisäsi siihen ilmataskun harjasten alle.

Auton lämmitin

Margaret A. Wilcox keksi vuonna 1893 ensimmäisen auton lämmittimen, joka ohjasi ilmaa auton moottorista matkustajien pitämiseksi lämpiminä.

Sirkkeli

Kutoja nimeltä Tabitha Babbit oli ensimmäinen, joka ehdotti, että puutyöläiset voisivat käyttää sirkkeliä kaksi miestä vaatineen käsisahan sijaan, joka leikkasi vain eteenpäin työnnettäessä. Babbit teki prototyypin sahastaan ja kiinnitti sen pyörivään rattaaseen vuonna 1813. Hänen uskonlahkonsa ei kuitenkaan hyväksynyt patentin hakemista, mutta he ottivat kaiken hyödyn irti Babbitin keksinnöstä.

Astiankuivauskaappi

Suomalainen Maiju Gebhard keksi oman kaapin pestyille astioille, jossa ne saattoivat kuivaa ja tiputtaa veden suoraan tiskialtaaseen. Vuosina 1944–1945 syntynyt keksintö on rajoittunut tosin lähinnä Suomeen.

Lähteet: Buzzfeed.com, Menaiset.fi, Takkirauta.blogspot.fi, Mentalfloss.com

Kuvat: All Over Press, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat