12 vuoden dopingpanna jysähti! Yleisurheilutähti yritti vehkeillä, mutta totuus paljastui

Etiopialaisjuoksija Etaferahu Temesgen Wodaj on tuomittu 12 vuoden kilpailukieltoon dopingin käytöstä ja dokumenttien väärentämisestä.

30-vuotias Wodaj oli käyttänyt epoa ja testosteronia ja lisäksi väärentänyt dokumentteja puolustustarkoituksessa. Wodaj oli ollut väliaikaisessa kilpailukiellossa viime marraskuusta lähtien, ja nyt yleisurheilun etiikkaa valvova yksikkö Athletics Integrity Unit (AIU) on tuominnut hänet peräti 12 vuoden kilpailukieltoon.

Wodaj antoi positiivisen dopingnäytteen eposta ja ulkoisesta testosteronista Toronton maratonin yhteydessä lokakuussa 2019. Wodaj sijoittui tuolloin kahdeksanneksi ajalla 2.27.21. Samana vuonna hän oli juossut myös Ottawan maratonissa kolmanneksi ajalla 2.28.44.

Wodaj oli ottanut aimo ajallisen harppauksen vuodesta 2018, jolloin hän voitti Meksikon maratonin ajalla 2.40.10.

Wodaj oli puolustuksensa mukaan käyttänyt kiellettyjä tuotteita sairautensa hoitoon. Hän yritti todistaa tätä AS Medium -klinikan nimissä tehdyllä dokumentilla.

AIU vaati Wodaj'lta alkuperäistä dokumenttia ja lääkärin nimeä. Tähän hän oli vastannut kahdella uudella dokumentilla ja Tikur Anbessan sairaalan nimissä tehdyllä todistuksella. Asiakirjojen mukaan Wodaj'lle oli suositeltu epoon pohjautuvaa hoitoa infektioon kolmen viikon ajaksi.

AIU lähti selvittämään dokumenttien aitoutta. Selvisi, että AS Medium -klinikka oli suljettu kolme viikkoa ennen Wodaj'n väitettyä käyntiä siellä. Lisäksi väitettyä lääkäriä, joka oli allekirjoittanut dokumentit, ei ollut rekisteröity lääkäriksi, ja Wodaj'n väitettyä käyntiä Tikur Anbessan sairaalassa ei ollut dokumentoitu.

Todistukset osoittautuivat väärennetyiksi, ja AIU langetti Wodaj'lle tämän temppuilusta kovan, 12 vuoden dopingpannan.

Lähteet: MarcaRunner's World

Lue myös:

    Uusimmat