Elinikäinen kilpailukielto: Perheväkivaltatutkinnassa paljastui lisää asioita – ex-tyttöystävän kylmäävä viesti julki

Yhdysvaltalainen kilpapyöräilijä Jackson "Huntley" Nash on saanut Yhdysvaltain antidopingtoimisto Usadan asettamana elinikäisen kilpailukiellon lukuisista dopingrikkomuksista. Nashin jäljille päästiin entisten tyttöystävien tekemistä ilmiannoista, kertoo CyclingTips-sivusto.

Suuri osa Usadan Jackson Nashista saamasta todistusaineistosta tuli tietoon, kun kilpapyöräilijä Olivia Rayta kuultiin todistajana silloista poikaystäväänsä Nashia koskevassa perheväkivaltatutkinnassa tammikuussa.

Jackson Nash oli yrittänyt saada lähestymiskiellon entiselle tyttöystävälleen, kilpapyöräilijä Madeline Pearcelle, joka oli Olivia Rayn läheinen ystävä. Nashin mukaan Madeline Pearce oli vainonnut häntä, mutta tästä ei löydetty todisteita.

Olivia Ray puolestaan otti joulukuussa yhteyttä perheväkivallan päivystysnumeroon. Madeline Pearce oli myöhemmin joulukuussa auttanut Rayta pakenemaan Nashin kodista tämän ollessa poissa, ja Ray teki Nashista rikosilmoituksen.

Kaksi päivää myöhemmin Olivia Ray lähetti Madeline Pearcelle viestin, jossa hän kiitti, että "olet pelastanut henkeni useita kertoja", ja pahoitteli, että Pearce on joutunut kärsimään.

Valokuvia makuuhuoneen dopingaineista

Madeline Pearce teki Nashista ilmoituksen SafeSport-järjestelmään ja Olivia Ray teki saman tämän jälkeen. Ray ilmoitti Nashin kuristaneen häntä ja aiheuttaneen mustelmia hänen jalkoihinsa ja lantioon. Usada aloitti tutkimuksensa samoihin aikoihin.

Tutkinnan yhteydessä julki tuli Pearcen 15.12.2021 ottamia valokuvia, joissa Nashin ja Rayn tuolloin jakamassa makuuhuoneessa näytti olevan dopingaineiksi luokiteltavia anastrosolia, klenbuterolia ja testosteronia sekä ruiskuja.

Nash kielsi käyttäneensä anastrosolia, vaikka myönsi, että hänellä oli resepti. Hän väitti, ettei ollut koskaan kuullutkaan klenbuterolista ja kieltäytyi kommentoimasta kotinsa ruiskuja.

Maantiepyöräilyssä tänä vuonna Uuden-Seelannin mestaruuden voittanut Ray myönsi heinäkuussa New Zealand Heraldin haastattelussa käyttäneensä kiellettyjä aineita kilpailun ulkopuolella marraskuussa 2021.

– En kilpaillut. En ollut käyttämässä mitään, kun kilpailin. Ajattelin, että se olisi tavallaan hyväksyttävää, koska en osallistunut kilpailuun, en ollut huijaamassa. Tein sen turvallisesti itsekseni nähdäkseni, millaista se oli. Hän (Nash) oli luonut sen ajatuksen, "kokeile vain, blaa, blaa, blaa", Ray kertoi.

Viestinvaihtoa dopingin käytöstä

CyclingTips-sivusto on saanut haltuunsa kuvakaappauksia tekstiviesteistä, jotka ovat tiettävästi Rayn ja Nashin välisiä. Niissä on käyty keskustelua siitä, miten välttää suorituskykyä parantavista aineista kiinni jääminen.

Kaksikko oli keskustellut anabolisen steroidin Anavarin käytön ajoittamisesta, jottei se olisi havaittavissa ajoissa tammikuun harjoitusleirillä. Tekstit näyttivät viittaavan myös aineiden sivuvaikutuksiin.

– Clenillä (klenbuteroli) tärinä helpottuu ja myös uni on helpompaa, yhdessä viestissä luki.

Nash sai elinikäisen kilpailukiellon pitkästä listasta dopingrikkomuksia. Listalle kuuluvat kiellettyjen aineiden, mukaan lukien testosteroni, klenbuteroli, oksandroloni ja anastrotsoli, käyttö tai käyttöyritys ja hallussapito, kiellettyjen aineiden antaminen tai antamisyritys toiselle urheilijalle, toisen urheilijan kannustaminen kiellettyjen aineiden käyttöön ja dopingvalvonnan peukalointi tai peukalointiyritys Usadan tutkintaa häiriten. Lisäksi Nashin katsottiin syyllistyneen kostoon hänen tehtyä perusteettoman lähestysmiskieltopyynnön henkilöstä, joka oli raportoinut Usadalle myös Nashin dopingrikkomuksista.

Myös Raysta Usadan tutkinta

Yhdysvalloissa useiden vuosien ajan kisanneen mutta kansainvälisesti verrattain tuntemattoman Nashin elinikäinen kilpailukielto on alkanut 30.6.2022. Hänen tuloksensa ajankohdasta 15.12.2021 eteenpäin on myös mitätöity.

Olivia Raysta on käynnissä parhaillaan Usadan tutkinta, joka voi VeloNews-lehden mukaan johtaa neljän vuoden kilpailukieltoon. Ray joutui maaliskuussa lähtemään Human Powered Health -tiimistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja