Superteinille pamahti 4 vuoden dopingpanna – keksi kaikkien aikojen selityksen

Viime vuonna 100 metrin nuorten ME:n 9,89 painellut Issam Asinga, 19, kärähti dopingista. Juoksijan antama selitys, miten doping pääsi hänen kehoonsa, on vähintäänkin mielenkiintoinen.

Surinamia edustavan Asingan näytteestä löytyi GW1516 nimistä ainetta, jonka on todettu parantavan suorituskykyä. Nuoren juoksijan mukaan kiellettyä ainetta joutui hänen kehoonsa tuotelahjan kautta.

Valitettavasti vuonna 2023, kun olin vielä lukion yläasteella, PepsiCo antoi minulle Gatorade-tuotelahjan, joka sisälsi Gatorade Recovery Gummies -karkkeja, Asinga sanoo julkaisemassaan .

Minulle annetut tuotepaketit testattiin myöhemmin WADA:n akkreditoimassa laboratoriossa, jossa todettiin, että tuote oli kontaminoitunut GW1516:lla, joka on sama aine, jota löytyi näytteestäni.

Asinga sanoo myös, että tuotteet olivat varustettu logolla, jonka tarkoitus on todistaa tuotteiden sopivuus urheiluun. Nuorukaisen mukaan hänen pakettiensa eränumero ei ollut kuitenkaan sellaisesta tuote-erästä, johon logon olisi voinut painaa.

19-vuotiaan superlupauksen neljän vuoden kilpailukiellosta ilmoitettiin maanantaina. Käryn takia Asinga menettää alle 20-vuotiaden 100 metrin ME-aikansa 9,89, jonka hän juoksi viime vuonna Etelä-Amerikan mestaruuskisoissa.

Asinga aikoo valittaa Urheilun vetoomustuomioistuimeen, mutta on hyvin epätodennäköistä, että tapauksesta sadaan päätös ennen Pariisin olympialaisia.

– Haluamme vain pelastaa Issamin uran, hänen asianajajansa Paul J. Greene sanoi ESPN:n mukaan.

Asinga oli itse tyrmistynyt tuomiosta.

– Tiedän, etten ole tehnyt mitään väärää. En aio luovuttaa unelmani suhteen. Tämä on törkeää, he vain ohittivat faktat ja yrittävät kääntää tarinan minua vastaan, Asinga totesi.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton itsenäinen antidopingtoimija AIU ei uskonut USA:ssa opiskelevan surinamilaisen selitystä palautuskarkeista.

Olen järkyttynyt, että he antoivat ankarimman tuomion ottamatta huomioon esitettyjä todisteita, jotka osoittivat, että tuote, jota käytin viikkoa ennen positiivista testiäni, oli saastunut, Asinga kommentoi.

Asinga ei ole suinkaan ainut, joka on kärähtänyt GW1516-aineesta viime vuosina. Myös Botswanan keskimatkan juoksija Nijel Amos ja Jamaikan pika-aituri Ronald Levy ovat antaneet GW1516:ta sisältävän dopingnäytteen ja joutuneet kilpailukieltoon.

Lue myös:

    Uusimmat