12 asiaa, joihin tuhlaamisen voit lopettaa saman tien – säästä tilaa, rahaa ja hermoja

Tavaran omistamisen ei pitäisi olla itseisarvo. Tarpeeton roina köyhdyttää kukkaroa, vie tilaa ja alkaa ahdistaa. Katkaise kierre näillä Reader’s Digest -verkkosivuston listaamilla ohjeilla.

Vinkkejä antoi minimalistista innostunut bloggari ja The More of Less -kirjan kirjoittaja Joshua Becker. Mieti, tarvitsetko sinä todella kaikkia alla listattuja asioita?

Muotivaatteet

Suurin osa ihmisistä omistaa enemmän vaatteita kuin oikeasti käyttää. Becker kertoo RD:lle, että itse asiassa 80 prosenttia ajasta pukeudumme vaatteisiin, jotka kattavat vain 20 prosenttia garderoobistamme. Vaatekaapin sisällöstä voisi yleensä heivata helposti puolet pois ilman, että jäisi yhtään ikävöimään. Samalla elämä helpottuisi, koska väljemmästä kaapista löytyy nopeammin mieleistä päällepantavaa.

Uusia vaatteita ostaessa kannattaa miettiä, tarvitsenko tätä oikeasti. Onko juuri tämä trendi minua? Kannattaa mieluummin pitäytyä yhdessä klassisessa ja itseä pukevassa tyylissä kuin juosta jokaisen muotioikun perässä. Osta vaatteita, jotka kestävät aikaa ja kulutusta.

Yhden käyttötarkoituksen hilavitkuttimet

Erityisesti keittiöön voi kertyä helposti härpäkkeitä, joita ilmankin pärjäisi. Onko omenapora oikeasti tarpeellinen vai ajaako veitsi saman asian? Säästät tilaa, kun hankit vain esineitä, joita voi käyttää useampaankin käyttötarkoitukseen.

Harkitse esimerkiksi, kannattaako uutta reseptiä todella kokeilla, jos se vaatii kokonaan uuden työvälineen ostamista. Voisitko syödä uunissa paistettavia pannukakkuja sen sijaan, että ostaisit erikseen vohveliraudan?

Turhat harrastusvälineet

Tartuitko alennusmyynnissä maalaustelineeseen ja öljyväreihin, koska näit itsesi sielusi silmin luomassa upeita teoksia järven rannalla auringon paistaessa? Ostitko jumppamaton, koska teit päätöksen ”uudesta elämästä”? Kuinka usein nämä visiot ovat oikeasti toteutuneet?

Älä osta tavaroita vain sillä ajatuksella, että ”vielä minä joku päivä...” Ei ole kiva, että tekemättömät työt ja keskeneräiset projektit muistuttavat itsestään nurkissa.

Neliömetrit

RD kertoo jutussaan, että ainakin Yhdysvalloissa uusien kotien pinta-alat ovat kasvaneet huomattavasti muutaman vuosikymmenen aikana. Mieti, haluatko sinä ison kodin, koska tarvitset sitä, vai koska naapurillakin on?

Usein isoon taloon tulee myös haalittua enemmän tavaraa, mikä on rahan tuhlausta. Ehkä voisit elää ihan mukavasti ilman kalliita neliöitäkin.

”Elämää mullistavat” kauneustuotteet

Kauneustuotteiden markkinointi saa meidät uskomaan, että uudet voiteet, emulsiot, seerumit ynnä muut ihmerasvat ovat ihan välttämättömiä – ilman niitähän emme hehku luonnollista kauneutta vaan rupsahdamme rupikonniksi? Oikeasti kuitenkin jo perusvoiteella pääsee pitkälle. Miksi sitä paitsi hamstraat uutuustuotteita, jos olet jo löytänyt hyvin toimivan?

Viimeisin ja hienoin teknologia

Tietynlainen teknologia voi vanhentua niin, ettei se enää täytä tarkoitustaan – kuten älypuhelin, joka ei sovi yhteen tarvitsemiesi sovellusten kanssa. Sitten on teknologiaa, joka toimii ihan yhtä hyvin kuin uusin versio, mutta se ei vain ole uusi. Muista, että jos teknologia ei ratkaise jotakin ongelmaa elämässäsi, se luultavasti vain lisää niitä.

Heräteostokset

Jos et tiedä tarvitsevasi jotakin ennen kuin näet sen ensimmäistä kertaa kaupassa, niin et luultavasti tarvitsekaan. Olitko muka ajatellut lettujen muotoa ennen kuin näit pannun, jossa niistä tulee sydämen muotoisia?

Lelut

Lapsi tarvitsee leluja, mutta kun vaihtoehtoja on liikaa, yksikään niistä ei saa kovin montaa käyttökertaa. Rajoita ympäriinsä lojuvien lelujen määrää, niin lapsi joutuu käyttämään enemmän mielikuvitustaan. Oikeasti lapsi osaa kyllä kehittää leikin vaikka pahvilaatikosta, kun hänelle annetaan siihen mahdollisuus.

Sisustushärpäkkeet

Tietenkin kotonasi saa olla somisteita ja koristeita. Mutta rajoita se esineisiin, joita todella rakastat. Älä kuorruta neliöitäsi mitäänsanomattamalla tilpehöörillä – mitä enemmän tavaraa on esillä, sitä vähemmän huomiota saavat ne kaikkein tärkeimmät.

Mieti ennen uuden sisustusesineen ostamista, rakastatko sitä todella. Jos se vain vie huomiota suosikeiltasi, ei ole mitään järkeä raottaa lompakkoa.

Televisiot

Useimmat meistä haluavat katsoa telkkaria ja omistaa sellaisen. Mutta jos harkitset television ostamista kokonaan uuteen paikkaan kodissa, pysähdy hetkeksi. Jos uuden telkkarin myötä teillä olisi enemmän telkkareita kuin ihmisiä, se on liikaa. Jos tykkäät katsoa telkkaria syödessä, niin syö olohuoneessa – älä osta keittiöön telkkaria. Tai jos et osaa mennä nukkumaan tarpeeksi aikaisin, paranisiko elämänlaatusi, jos televisio ei viihdyttäisikään makuuhuoneessa joka ilta? 

Kirjat

Ellet ole todella intohimoinen lukutoukka, luet tuskin samaa kirjaa kahdesti. Itse asiassa voi olla, ettet saa kaikkia innolla ostamiasi kirjoja koluttua läpi kertaakaan. Suosi kirjastoa, josta kirjat voi sekä lainata että palauttaa ilmaiseksi.

Ylimääräiset astiat

Kun ostat uusia astioita, älä mieti vain sitä, onko niille tilaa kaapeissa, vaan tarvitsetko niitä todella. Oletko valmis luopumaan jostakin vanhasta jokaista uutta esinettä kohti?

Mikäli haluat uusia astiaston, niin siitä vaan, mutta älä säilytä vanhoja kippoja ja kuppeja ”varmuuden varalta”. Jätä söpö jälkiruokalautanen tai tuliaisshottilasit ostamatta, ellet rakasta niitä enemmän kuin jo omistamiasi.

Lähde: RD.com​​​​​​​

Tiedätkö, mitä pankkitalletus todellisuudessa tarkoittaa? 

Lue myös:

    Uusimmat