Hätänumeroon soittanut mies ohjeistettiin menemään henkirikospaikalle, todisti järkyttävää näkyä: "Ihan veressä"

Naapuri todisti järkyttävää näkyä Espoossa – päätyi yllättäen henkirikospaikalle 4:02:09
Video ei herkimmille! Naapuri päätyi yllättäen henkirikospaikalle Espoossa. Rikospaikkakuvat näyttävät, millaiset jäljet miestä olivat vastassa.

Espoossa tapahtui joulun alla poikkeuksellisen karu tapahtumasarja, kun nainen puukotti isänsä kuoliaaksi tultuaan tämän raiskaamaksi. Naapuri todisti henkirikoksen jälkipyykkiä sattumalta ja sai hätäkeskukselta ohjeen mennä veriseen asuntoon katsomaan, mitä on tapahtunut. Mies ihmetteli tätä poliisikuulusteluissa.

Henkirikos tapahtui Espoossa 19. joulukuuta 2021. Nainen oli tullut hakemaan turvaa isänsä luota, koska kärsi voimakkaista pelkotiloista.

Turvan tarjoamisen sijaan isä raiskasi naisen. Tilanteen jälkeen nainen otti veitsen ja iski isäänsä useita kertoja ylävartaloon ja päähän. Mies kuoli asuntoon.

Nainen lähti asunnosta rappukäytävään, jätti oven auki ja koputteli naapureiden oviin apua pyytäen.

"Kämppä oli ihan veressä"

Eräs naapureista kertoi poliisikuulusteluissa, että oli sohvalla "röhnöttämässä", kun kuuli rappukäytävästä avunhuudon.

Mies avasi asuntonsa oven ja näki, että naapurin ovi oli melkein kokonaan auki.

– Huomasin, että kämppä on ihan veressä. Kuulin puhetta ja liikettä alakerrasta. Se oli sama ääni, joka oli sanonut apua. Säikähdin ja menin omaan kämppääni. Verta oli sen verran paljon, että aavistelin, ettei siellä ole tapahtunut vain jokin kaatuminen, mies kuvaili poliisille.

Mies näppäili 112. Hän yritti selittää näkemäänsä. Hätäkeskus ohjeisti menemään takaisin rappuun.

Nyt vastassa oli aiemmin rapussa huutanut nainen. Hän seisoi verisen asunnon ovella.

Miehen mielestä nainen ei vaikuttanut uhkaavalta. Mies kuitenkin ohjasi naisen portaikkoon istumaan, jotta voisi pysytellä naisesta kauempana.

– Hän ei pannut vastaan, oli levottomasti siinä ja välillä nousi takaisin ylös. Nainen jutteli aika paljon. Teksti oli tosi sekavaa, mies kuvaili tilannetta kuulusteluissa myöhemmin.

Epämiellyttävä juttu

Mies sai ohjeita hätäkeskuksesta ja välissä puhelin oli myös naisella, joka tunnusti päivystäjälle puukottaneensa isänsä.

– Jossain vaiheessa tuli tämä epämiellyttävin juttu, eli mua ohjeistettiin menemään sinne kämppään katsomaan, mitä siellä on, mies kertoi poliisille.

Hätäkeskusnauhasta tehdyn litteroinnin perusteella mies vastasi hätäkeskuspäivystäjälle, että voisi mennä, mutta ettei pitänyt sitä kovin mieluisana ajatuksena.

– No ei tietenkään, mutta kun mä nyt aattelin vaan sen takia, et eihän tää nainen pysty mitään ensiapuu antaa. Mä vaan sen, sen takia vaan, että… päivystäjä vastasi.

Mies kävi nopeasti rikospaikalla.

– Kuollu se on, mies totesi.

– Mitä? päivystäjä kysyi

– Ihan veressä ta-, väkisin. Ihan siis…, mies takelteli.

Tämän jälkeen hätäkeskus kehotti miestä kahteen kertaan pitämään huolta siitä, ettei nainen lähtisi rapusta mihinkään ennen poliisin tuloa.

Mies makasi verilammikossa puolialasti

Myöhemmin kuulusteluissa mies kertasi järkyttävää näkyä, joka häntä oli asunnossa odottanut:

– Mies makasi vatsallaan puolialasti isossa verilammikossa, ei mitään elonmerkkejä. Ei hengitysliikkeitä. Poistuin saman tien, se oli nopeat kaksi askelta sisään ja kaksi ulos.

Mies kertoi, ettei nainen käyttäytynyt häntä kohtaan uhkaavasti, ja että hänen oman asuntonsa ovi oli myös ollut koko ajan auki, jotta hän olisi tilanteen vaatiessa voinut palata takaisin sisään.

Mies silti pohti, että hänen olisi täytynyt olla itse hieman enemmän varuillaan. Mies arvosteli hätäkeskuksen ohjeita.

– Illalla mietin, että ehkä olisi pitänyt olla varovaisempi, ja että hätäkeskuksen ohjeet olisivat voineet olla fiksumpia.

Tuomio syyntakeettomana tehdystä surmasta

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus ratkaisi henkirikosjutun viime kuussa. Nainen tuomittiin syyntakeettomana tehdystä surmasta.

Mielentilatutkimuksen mukaan nainen ei ymmärtänyt tekonsa seurausta. Hänet jätettiin tuomitsematta rangaistukseen. Sen sijaan hänet määrättiin psykiatriseen hoitoon.

Nainen oli vedonnut oikeudessa hätävarjeluun ja siihen, että oli kokenut itsensä uhatuksi. Oikeuden mukaan nainen olisi silti voinut lähteä asunnosta pois isänsä puukottamisen sijaan.

Joka tapauksessa henkirikoksen katsottiin tapahtuneen lieventävien asianhaarojen vallitessa, ja nainen tuomittiin tapon sijaan lievemmällä surma-nimikkeellä.

Nainen on valittanut tuomiostaan, ja on mahdollista, että asian käsittely jatkuu hovioikeudessa.

Naapurin kuulustelukertomukset ovat osa jutun esitutkintamateriaalia, joka tuli osin julkiseksi oikeudenkäynnin myötä. Esitutkintamateriaalista on salattu lähes kaikki kohdat, jotka viittaavat naisen kertomukseen isänsä tekemästä seksuaalirikoksesta. Oikeudessa selvisi, että poliisin DNA-tutkimukset tukivat naisen raiskauksesta. 

Lue myös:

    Uusimmat