Nainen puukotti Espoossa isänsä kuoliaaksi sen jälkeen, kun tämä oli raiskannut hänet – tuomittiin syyntakeettomana surmasta

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut isänsä tappaneen kolmekymppisen naisen syyntakeettomana tehdystä surmasta.

Mielentilatutkimuksen mukaan nainen ei ymmärtänyt tekonsa seurausta. Näin hänet jätettiin tuomitsematta rangaistukseen ja määrättiin sen sijaan psykiatriseen hoitoon.

Henkirikos tapahtui viime vuonna joulun alla Espoossa. Nainen oli hakenut turvaa isänsä luota, koska kärsi voimakkaista pelkotiloista.

Nainen kertoi saapuneensa isänsä luokse ja halanneensa tätä, minkä jälkeen tämä kaatoi hänet maahan, riisui tämän housut ja raiskasi tämän. Muun muassa DNA-tutkimus tuki naisen väitettä raiskauksesta.

Raiskauksen jälkeen nainen otti veitsen eteisestä ja löi isäänsä 30 kertaa ylävartaloon ja pään alueelle. Sitten hän meni naapurin ovelle ja pyysi soittamaan hätäkeskukseen.

Nainen kiisti syytteen taposta ja sen, että olisi tappanut isänsä tahallaan.

Teko ei ollut hätävarjelua, oikeus katsoi

Nainen vetosi oikeudessa hätävarjeluun. Hän sanoi tunteneensa tilanteen uhkaavana ja pelänneensä isänsä jatkavan raiskausta. Oikeus katsoi, että vaikka naisen tosiasialliset vaihtoehdot olivat rajalliset, hän olisi voinut toimia toisin ja poistua asunnosta hakemaan apua.

–  Näin ollen käräjäoikeus katsoo, että (syytetty) on vastoin kiistämistään tappanut (isänsä) tahallisesti. Hänen on tullut pitää isänsä kuolemaa tekonsa hyvin todennäköisenä seurauksena, tuomiossa sanotaan.

Oikeus piti tekoa tapon sijaan surmana. Teko tapahtui oikeuden mukaan lieventävien asianhaarojen vallitessa.

–  Käräjäoikeus siten katsoo, että (uhrin) kuolemaa edeltänyt tilanne on ollut (syytetyn) kannalta poikkeuksellisen järkyttävä ja epätoivoinen, ja ettei (syytetty) senkään vuoksi ole voinut käsittää oman menettelynsä merkitystä ja oikeudenvastaisuutta.

STT ei julkaise tuomitun nimeä, sillä tämä oli teon tehdessään syyntakeeton ja raiskauksen uhri.

Lue myös:

    Uusimmat