Mainos

104-vuotias mies teki avustetun itsemurhan kuunnellen Beethovenin Oodia ilolle: "Herään, syön ja sitten vain istun – mitä järkeä siinä on?"

1:27

Arvostettu australialainen kasvitieteilijä David Goodall, 104, on kuollut eutanasiaklinikalla Sveitsin Baselissa. Asiasta kertoo CNN:lle eutanasian laillistamista tukeva järjestö Exit International.

Yllä olevalta videolta voit katsoa 104 vuoden ikään ehtineen David Goodallin englanninkielisen haastattelun. 

Järjestön mukaan Goodall kuoli kuunnellessaan Ludwig van Beethovenin 9. sinfonian Oodi ilolle -huipennusta.

MTV Uutiset kertoi eilen, että Goodall oli matkustanut Eurooppaan eutanasiaklinikalle viimeiselle matkalleen tehdäkseen avustetun itsemurhan. Hän oli saanut matkaa varten lahjoituksia 20 000 dollarin edestä.

Goodall kertoi huhtikuussa 104-vuotissyntymäpäivänään, ettei hänen elämänsä ole ollut elämisen arvoista viimeisten viiden, kymmenen vuoden aikana. 

– Olen viettänyt koko elämäni ulkona työskennellen, mutta se ei ole enää mahdollista, pyörätuolissa istuva Goodall sanoi CNN:n mukaan.

"Vanhentuen epäarvokkaasti"

Goodall toivoi kuolemaa jo menettäessään ajolupansa vuonna 1998. Kun hän joutui pyörätuoliin, toive vain vahvistui.

– Herään, syön aamiaisen ja sitten vain istun lounasaikaan asti. Sitten lounas ja taas istumista. Mitä järkeä ja hyötyä siitä on, Aging Disgracefully (Epäarvokkaasti vanhentuen) -logolla varustettuun paitaan pukeutunut Goodall jatkoi.

Goodall toivoo, että hänen tarinansa johtaisi eutanasian laillistamiseen muissa maissa. Avustetussa itsemurhassa lääkäri tai kuka tahansa muu antaa käytännön apua, mutta varsinaisen kuolemaan johtavan teon tekee potilas itse, kertoo Lääkäriliitto. 

Australia sallii avusteisen itsemurhan Victorian osavaltiossa vuoden 2019 kesäkuussa, kun laki astuu voimaan. Laki koskee kuitenkin vain parantumattomasti sairaita, eli ei Goodallin kaltaisia.

Goodhall on kertonut, että hän ei olisi halunnut matkustaa Sveitsiin viimeiselle matkalleen.

– Toivon, että muut maat seuraavat Sveitsin esimerkkiä ja tekevät avustetun itsemurhan mahdolliseksi kaikille asiakkaille, jos he täyttävät vaaditut kriteerit.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja