Hollantilainen Noa, 17, kuoli kotonaan kieltäydyttyään ravinnosta – elämän sietämättömäksi kokenut tyttö joutui hyväksikäytetyksi ja raiskattiin: "Hengitän, mutta en enää elä"

Noa joutui seksuaalisesti hyväksikäytetyksi 11-vuotiaana ja raiskattiin, kun hän oli 14-vuotias. Tyttö toivoi eutanasiaa useaan otteeseen. Kun siitä kieltäydyttiin, hän lopetti syömisen ja juomisen ja kuoli kotonaan Arnhemissä sunnuntaina.

Useat tiedotusvälineet, muun muassa brittiläinen Sky News kertoivat, että Noa Pothovenille olisi myönnetty armomurha, eli eutanasia, mutta kyse oli englantilaismedioiden tulkinta- ja käännösvirheestä alkuperäisistä hollantilaismedioiden jutuista.

Pothovenin tapausta seurannut toimittaja Paul Bolwerk vahvisti tapauksen faktat Politico-lehden kirjeenvaihtaja Naomi O'Learylle, joka julkaisi aiheesta pitkän ketjun Twitterissä.

11:00
Näin Huomenta Suomessa keskusteltiin eutanasiasta marraskuussa 2017.

Hollantilainen Noa Pothoven on kuollut. Pothoven kuoli kotonaan Arnhemin kaupungissa sunnuntaina vain 17-vuotiaana.

Tyttö kärsi traumaperäisestä stressihäiriöstä, masennuksesta ja anoreksiasta. O'Learyn mukaan hän yritti tappaa itsensä useita kertoja. Perhe yritti saada avuksi sähköshokkiterapiaa, mutta se evättiin tytön nuoren iän takia.

Hän julkaisi elämänsä viimeisen kuvan julkisessa Instagram-profiilissaan toukokuun lopulla. Noa kirjoitti päätöksestään kuvan yhteydessä.

"Olen täysin loppu"

Nyt profiili on muutettu yksityiseksi.

– Rakkaus on luopumista, tässä tapauksessa, Pothoven kirjoitti kuvan yhteydessä ja pyysi Instagram-seuraajiaan olemaan yrittämättä saada häntä muuttamaan mieltään eutanasiapäätöksen suhteen.

– Vuosien taistelun jälkeen olen täysin loppu. Olen lopettanut syömisen ja juomisen jo jonkin aikaa sitten. Monien keskustelujen jälkeen päätös on nyt tehty.

"Hengitän, mutta en elä"

Noa kirjoitti kuvajulkaisunsa yhteydessä, että hänestä ei tuntunut enää vuosiin siltä, että hän olisi ollut elossa.

– Hengitän, mutta en enää elä, hän kirjoitti.

Pothoven koki, että hän ei pystynyt enää jatkamaan elämistä. Kesäkuun alussa Pothoven kieltäytyi juomasta ja syömästä ja tytön perhe sekä lääkärit päättivät yhdessä, ettei tyttöä syötetä tai juoteta väkisin.

– Päätös palliatiivisesta hoidosta sekä pakkoravitsemisesta kieltäytymisestä ei ole eutanasiaa, O'Leary muistuttaa Twitter-viestiketjussaan.

Noa kuoli maatessaan sairaalasängyssä olohuoneessa.

Hollanti sallii eutanasian jo 12-vuotiaille

Eutanasia on ollut laillista Alankomaissa tiukoin ehdoin vuodesta 2002 lähtien.

Armokuolema on maassa sallittu esimerkiksi avustettuna itsemurhana, jossa lääkäri määrää potilaalle kuolemaan johtavia reseptilääkkeitä.

Hollannissa eutanasia on sallittu nuorimmillaan 12-vuotiaalle, ihmisen näin halutessa. Tämä onnistuu vain, jos lääkäri toteaa, että potilaan kärsimys on sietämätöntä eikä sille ole näkyvissä loppua.

Vuonna 2017 Hollannissa kuoli yli 150 000 ihmistä. Viranomaisten mukaan heistä 6 600 koki eutanasian.

Juttua korjattu kauttaaltaan 5.6. klo 13.30. Tytölle ei tehty virallista eutanasiaa, vaan tyttö kieltäytyi juomasta ja syömästä, ja perhe sekä lääkärit päättivät, etteivät he ravitse tyttöä pakolla. Virhe toistui useissa kansainvälisissä englanninkielisissä medioissa, joita myös MTV Uutiset siteerasi. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja