10 vinkkiä: Innostu retkeilystä – samoile Etelä-Suomen upeissa luontokohteissa!

Juuri tänään on oikea aika viettää hetki luonnon helmassa! Hyviä luontoelämyksiä löytyy myös Etelä-Suomesta.

Kesä ja retket! Muistatko vielä lapsuuden leikit pellolla ja lähiryteikössä? Mihin ne katosivat?

No, eivät mihinkään. Juuri tänään on oikea aika viettää hetki luonnon helmassa!

Luonto elvyttää

Kotimaisten ja kansainvälisten tutkimusten perusteella tiedetään, että luonnossa oleskelu ja liikkuminen edistävät terveyttä Luontoon meneminen vähentää stressiä, kohentaa mielialaa ja houkuttelee liikkumaan erilaisilla tavoilla.

Suomessa on tutkittu suojelualueilla käyntien vaikutuksia kävijöiden kokemaan sosiaaliseen, psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Puistossa käymisellä oli erilaisia positiivisia vaikutuksia erityisesti mielialaan ja psyykkiseen hyvinvointiin. Puistossa käyminen käynti koettiin elvyttävänä. Vaikutukset hyvinvointiin kestivät pisimpään erityisesti niissä kohteissa, joissa viivyttiin kauan. 

Luontoretkeily...

  • Innostaa liikkumaan: Kynnys mennä luontoon on matalampi kuin esimerkiksi kuntosalille suuntaaminen. Luonnossa myös edullisempaa!
  • Aktivoi ja motivoi. Luontoretki on elämys, jonka aikana saattaa unohtaa liikkuvansa.
  • Ei ole tasainen ja asfaltoitu. Metsässä liikkuminen parantaa tasapainoa.
  • Ei ole kuntosali tai hikirääkki, vaan virkistävä kokemus, joka rauhoittaa.

Luontoon ei tarvitse mennä juoksemaan tai erikseen lenkkeilemään. Vaihtoehtoja on monia: patikoi, kalasta, mene kuvaamaan erilaisia kohteita, piirrä puita, lue kirjaa metsässä, kerää kukkakimppu, katsele kasveja tai ui.

Voit myös kokeilla esimerkiksi geokätköilyä: lataa älypuhelinsovellus, joka esittelee lähiympäristöösi piilotettuja salaisia kätköjä. Yritä löytää yksi kätkö, ja jätä sinne nimesi!

Luontokohteita miettiessään moni haaveilee Lapin lakeuksista. Tosiasiassa hyviä luontoelämyksiä löytyy myös Etelä-Suomesta.

Etelä-Suomen retkikohteita, jotka sopivat kaikille

Väransbyn ulkoilualue, Hirsala, Kirkkonummi.

Osoite: Ankarlaxintie 200. Aja Helsinki-Hanko-tietä (nro 51) ja käänny Hirsalantielle. Tien päässä käänny oikealle Ankarlaxintielle, jolta mustapohjaiset viitat vievät perille.
Reitti: 89 hehtaarin alue.
Miksi sinne? Paikalla on uimapaikkoja sekä poimijoille sopivaa marjametsää. Keittokatoksia, eväspöytiä, vessakin löytyy!

Saltfjärdenin lintutorni ja suojelualueet, Eestinkylä, Kirkkonummi

Osoite: Aja Helsinki-Hanko-tietä (nro 51) ja käänny etelään Upinniementielle. 1,4 kilometrin jälkeen käänny vasemmalle Eestinkyläntielle. Aja 2,6 kilometriä. Käänny vasemmalle Saltfjärdenintielle. Aja 1,5 kilometriä, kyltit opastavat perille.
Reitti: 330 metriä.
Miksi sinne? Lintutornista on hyvän näkymät. Ota kiikarit mukaan. Parkkipaikan vieressä on Gästerbyn suojeltu lehtokumpare.

Maalaispuodin satupolku, Eestinkylä, Kirkkonummi

Osoite: Eestinkyläntie 36. Aja Helsinki-Hanko-tietä (nro 51). Käänny etelään Upinniementielle. 1,4 kilometrin jälkeen käänny vasemmalle Eestinkyläntielle. Satupolku alkaa kaupan alapuolelta, pellon laidalta.
Reitti: 400 metriä.
Miksi sinne? Satupolku on koristettu kauniilla viitoilla ja satutauluilla, joiden tarinaa voi seurata reitillä.

Siuntionjoen vesiluontopolku, Siuntio

Osoite: Käänny Evitskogintieltä pohjoiseen Suitialantielle. Jatka oikealle Pappilantielle. Auto jätetään Pappilantien varteen.
Reitti: 12 kilometriä.
Miksi sinne? Pääset melomaan! Vuokraa melontavälineet tai liity opastetulle retkelle. Reitin rastipoijut ovat tavallisesti paikallaan toukokuusta lokakuulle.

Luontoliikuntapuiston reitit, Västerby, Siuntio

Osoite: Lepopirtintie 80. Aja Siuntiontietä. Käänny Siuntiontieltä Lepopirtintielle.
Reitti: Luontoliikuntapolut 2 kilometriä, kuntorata 1,8 kilometriä.
Miksi sinne? Siuntion kylpylän tuntumasta löytyy kivituhkapinnotteisia ulkoilureittejä. Metsässä on myös erilaisia rasteja. Näköalapaikoilta voi ihastella maisemia.

Bjursin ulkoilualue ja luontopolku, Barösund, Inkoo

Osoite: Aja Helsinki-Hanko-tietä (nro 51). Käänny 3 kilometriä Bollstantien risteyksen jälkeen Inkoon sataman ja Fagervikin viitan mukaan Satamatielle. Aja kilometri. Käänny oikealle Fagervikintielle. Aja 7,5 kilometriä. Käänny vasemmalle Bärosundiin. Jatka lossilla Orslandetiin. Lossilta 200 metrin jälkeen käänny Bjursintielle. Seuraa viittoja.
Reitti: 7 kilometriä.
Miksi sinne? Uimarantoja, telttailualue, veneen vuokrausmahdollisuus, yleinen sauna. Upealla Bjursin luontopolulla näet Suomessa harvinaista vanhaa metsää.

Mustion linnan puistopolut, Karjaa, Raasepori

Osoite: Hållsnäsintie 89. Aja tietä 186. Teiden 104 ja 25 välisellä osuudella käänny tieltä 186 Hållsnäsintielle.
Reitti: 22 hehtaaria puistoa.
Miksi sinne? Eväspöytiä, lampia, polkuja. Mustion linnan museo. Linnan puiston lisäksi paikalla on vapaasti kasvavia puistikkoja.

Järnik-Kohgen-muinaispolku, Pohja, Raasepori

Osoite: Järnvikintie 86. Aja Fiskarsin keskustassa tietä 104. Käänny itään Peltorivi-tielle. Käänny Fiskarsin museon jälkeen oikealle Järnvikintielle.
Reitti: 500 metriä suuntaansa.
Miksi sinne? Peltoa, niittyä ja lampi. Näe varhaisrautakautiset hautaröykkiöt!

Jussarön polut, Tammisaari, Raasepori

Osoite: Venekuljetus Tammisaaren Pohjoissatamasta.
Reitti: Värikoodattu. Punainen 2,1 kilometriä, keltainen 3,3 kilometriä, vihreä 4,7 kilometriä.
Miksi sinne? Keittokatos, nuotiopaikka, vessat. Lintutorni ja pitkospuut. Kahvilakin löytyy, samoin uimaranta ja telttailualue.

Lappohjanrannan virkistysalue, Hanko

Osoite: Koverharintie 159. Aja Hanko-Hyvinkää-tietä (nro 25). Käänny Lappohjan taajaman länsipuolella Koverharintielle.
Reitti: Maa-aluetta 57 hehtaaria, vesialuetta 180 hehtaaria.
Miksi sinne? Suomen Riviera, jolta löytyy myös vanhoja juoksuhautoja! Hohtava hiekkaranta ja havinaisia kasveja. Käytä rannan portaita ja valmiita polkuja, sillä alueen luonto on herkkää.

+ 1

Täktomin hiidenkirnut, Hanko

Osoite: Lövkullantien varrella. Aja Hanko-Hyvinkää-tietä (nro 25). Käänny Täktomin tienviitan mukaan Kirkkotielle. Käänny vasemmalle Täktomintielle. Jätä auto Lövkullantien alkuun ja jatka jalan. Tie kulkee sadan metrin kuluttua kallion välistä, muodostelmat ovat vasemmalla.
Reitti: 100 metriä.
Miksi sinne? Hiidenkirnuja!

Eikö innosta?

Jos et jaksa hakeutua metsään, tuo luonto osaksi arkeasi. Valitse tietoisesti puistoinen reitti työpaikalle, kouluun, kauppaan ja harrastuksiin. Hanki edes viherkasvi – vihreä asuinympäristö lisää hyvinvointia!

Lähteet:
Raija Hentman: Etelä-Suomen retkeilyopas, Minerva 2014. 
Kuntoonluonnossa.fi, Luontoon.fi, Syke.fi

Lue myös:

    Uusimmat