10 vinkkiä: Hajuton koti helposti!

Haaveissa raikas koti? Poista kodin hajut helpoilla vinkeillä!

Olitpa kuinka pikkutarkka hyvänsä, kodissasi on paikkoja, jotka voivat alkaa haista. Jos et tee mitään näille hajuille, leijailee kodissasi pian entistä voimakkaampi haju.

Eri alueet vaativat erilaiset taktiikat, mutta kaikki seuraavat hajunpoistovinkit pystyt tekemään sellaisilla kodin arkiapureilla, jotka jo luultavasti löytyvät kaapistasi.

Tee näin:

1. Tee hajuinventaario. Ennen kuin voit poistaa hajut, sinun täytyy paikallistaa ne. Kävele ympäri kotiasi ja haistele, mitkä huoneet tarvitsevat apua. Yleensä hajuja löytyy keittiöstä, kellarista, kaapeista ja paikoista, joissa lemmikit viettävät aikaansa. Huomioi, että jos nenääsi osuu tunkkainen, märkien sukkien haju seinien ympäriltä, saatat haistaa hometta. Tämä vaatiikin sitten jo tarkempaa tutkailua.

Tarvitset:

  • ruokasoodaa
  • etikkaa
  • sitruuna- tai limettimehua
  • sitruunankuorta
  • kanelia
  • kissanhiekkaa

2. Tee lista ongelma-alueista. Tunnista ja muista kotisi haisevat paikat ja toimi sitten huoneesta toiseen siirtyen seuraavien vinkkien mukaan.

3. Aloita roskiksista. Roskapöntöt ovat hyvä paikka aloittaa hajuista eroon pääseminen, sillä niistä yleensä löytyy mädäntynyttä ruokaa. Jotta roskien hajut katoaisivat, ripottele muutama ruokalusikallinen ruokasoodaa pöntön pohjalle. Ruokasooda imee hajut itseensä emäksisyytensä ansiosta. Huomioi, että tämä tapa vain vähentää hajua. Jos et tyhjennä roskista kahteen viikkoon, ei ruokasoodakaan auta sinua roskapöntön raikastamisessa.

4. Kokonaiset huoneet. Ajan myötä tilavat huoneet, kuten olohuone, kellari, keittiö ja makuuhuoneet, voivat alkaa haiskahtaa tunkkaiselta. Voit peittää hajut ilmanraikastimilla, mutta ennemminkin hajuista kannattaa päästä kokonaan eroon etikan avulla. Laita kulhollinen etikkaa yöksi jokaiseen kotisi huoneeseen. Etikka imee itseensä melkein kaikki hajut – kaiken tupakantuoksusta lemmikkien hajuihin. Älä pelkää, että vastineeksi saisit etikan hajun, sillä se kyllä katoaa, kun tyhjennät kulhot.

5. Vaate- ja kenkäkaapit. Voit kokeilla ruokasoodaa, jos hajut eivät ole pahoja, mutta joskus se ei riitä. Jos tarvitset tehokkaampaa vaihtoehtoa, kokeile jättää kulhollinen kissanhiekkaa kaappiin muutamaksi päiväksi. Jos se voi imeä itseensä kissan jätösten tuoksut, se voi kyllä napata hajut vaatteistasi ja kengistäsi.

6. Huonekalut. Myös huonekalut voivat haista oudolta, etenkin jos lemmikilläsi on sohvannurkassa oma lempisoppensa. Puisiin huonekaluihin toimii sekoitus, jossa on puolet etikkaa ja puolet vettä. Kostuta sieni seokseen ja pyyhi huonekalut kevyesti. Anna kuivua. Kankaisiin sohviin puolestaan toimii seuraava niksi: ripottele ruokasoodaa sohvatyynyille ja anna vaikuttaa yön yli. Imuroi sohvat aamulla. BrightNest-sivuston mukaan tämä niksi toimii yleensä paremmin kuin kaupasta ostetut raikastimet. Huomioi, että ruokasoodan vaikuttaessa pidä huoli, ettei aurinko paista huonekaluihin, jotta ne eivät pääse vaalenemaan.

7. Kaapit. Voit laittaa vaikkapa astiakaappiin pienen, ruokasoodalla täytetyn astian ja se pysyy hajuttomana. Mutta voit tehdä myös enemmän. Laita pari laventelin tai mintun oksaa lasipurkkiin ja jätä purkki kaappiin. Tällä tavoin nenääsi tulvahtaa tuoreiden yrttien tuoksu aina, kun avaat kaapin. Vinkki: Jos kesällä myös muurahaisia kiinnostaa kaappisi, voit lisätä sinne hieman kanelia, joka karkottaa ne luonnollisesti.

8. Matot. Yksittäisille mattojen hajuille voit ripotella ruokasoodaa ja imuroida sen yön vaikutusajan jälkeen pois. Jos kuitenkin haluat pitää mattosi jatkuvasti raikkaina, purista hieman sitruunan- tai limetinmehua pölypussiin ennen joka imurointikertaa. Tämä tuoksu siirtyy mattoihisi ja voit nauttia ihanasta sitrustuoksusta.

9. Keittiö. Kevyehköt hajut katoavat, kun laitat kattilaan vettä ja heität joukkoon sitruunankuoria ja teelusikallisen kanelia. Anna kiehua hiljalleen 10–15 minuuttia. Vahvempien hajujen poistoon laita etikkaa kiehumaan 30–45 minuutiksi.

10. Lemmikkien hajut. Jos karvainen ystäväsi jättää jälkeensä hajuja, yksi parhaista tavoista hallita niitä on pestä lemmikksi säännöllisesti. Jos sinulla on akvaario, pese sekin säännöllisesti. Jos lemmikki lirauttaa väärään paikkaan, taputtele märkää ongelma-aluetta etikalla ja tämän jälkeen kivennäisvedellä. Jos tahriintunut paikka on jo ehtinyt kuivua tai haju ei poistunut ensimmäisen tavan avulla, ripottele ruokasoodaa ongelmapaikalle ja imuroi muutamaa tuntia myöhemmin. 

Lähde: BrightNest

Lue myös:

    Uusimmat